Hopp til innhold

Åtte millioner til bygging av nytt barnehjem

Streetlights barnehjem i Tacloban på Filippinene skal bygges opp igjen. Innsamlinger har sikret organisasjonen åtte millioner kroner. Nå trenger de fagfolk.

Streetlight

Streetlight ønsker seg en fagfolk som kan lede arbeidet med å sette opp ett nytt barnehjem

Foto: Privat

Natt til 8. november feide tyfonen Haiyan inn over Filippinene og utslettet blant annet byen Tacloban, hvor den lille trønderske organisasjonen Streetlight drev et barnehjem for gatebarn.

Det gikk det bra med både Erlend Johannesen som driver barnehjemmet, de ansatte og alle barna.

– Det var vondt å reise fra en så ødelagt by

Erlend har det bra

Det har utvilsomt vært harde påkjenninger for Erlend Johannesen og kollegene i Streetlight som var i Tacloban da katastrofen rammet.

– Erlend har det bra. Han og familien bearbeider opplevelsene selv og får profesjonell hjelp. Han sparker i grusen og er gira til å gå i gang nå, sier Hoven.

Fikk endelig gitt sønnen verdens beste klem

Se intervju med Streetlights Erlend Johannesen i Skavlan.


Nasjonal og internasjonal støtte

Erlend Johansen og barnas fortelling om da de klamret seg fast på taket for å slippe unna bølgene mens orkanen raste rundt dem med styrke på 350 kilometer i timen, vakte internasjonal oppsikt. Det gjorde også selve prosjektet Streetlight.

Oppslag CNN, NRK og Erlend Johansens sterke fortelling på Skavland har også gjort organisasjonen kjent.

– Vi får fortsatt mange støtteerklæringer og mange velger å gi julegaver til Streetlight i stedet for til ansatte og familie. Alt fra bedrifter som gir 100.000 kroner til barn som gir fem kroner om dagen i stedet for adventsgave. Det varmer, sier styreleder i Streetlight, Robert Hoven.

Stjernespekket artistdugnad for Filippinene

Enorme behov

I alt, med innsamlinger, dugnader og eget arbeid, har Streetlight fått inn rundt åtte millioner kroner.

– Et grovt overslag viser at vi trenger seks til sju millioner kroner for å bygge opp barnehjemmet i Tacloban på nytt og vi regner med å doble driftsbudsjettet fra en til to millioner kroner for å møte de enorme hjelpebehovene i Tacloban, sier Hoven.

– For katastrofen er stor, selv om medias søkelys på Filippinene er borte.

Mange har mistet foreldrene

Erlend Johannesen regner med å dra ned i mellomjula eller rett etter nyttår for å for å komme ut med hjelp til perifere områder rundt Tacloban som ennå ikke har fått noe hjelp og for å sette opp et midlertidig barnehjem.

– Vi skal hente tilbake de vi har evakuert og det er mange flere barnløse der nå. Et foreløpig anslag forteller om 5000 døde i Tacloban. Det betyr at mange barn har mistet sine foreldre, sier Hoven.

Hør intervjuet med Streetlights Erlend Johannesen på vei til Skavlanopptak i Stockholm.

Skal forbli liten

– Hva skjer med en bitte liten organisasjon som plutselig får så mye oppmerksomhet og penger?

– Det er overveldende, men styrken vår er at vi er en organisasjon med meget liten administrasjon her i Trondheim som er drevet av frivillige. Vi har tilnærmet ingen ting i administrative kostnader. Det vil vi fortsette med. Pengene skal komme dit de trengs.

– Hva driver dere da?

– Hjertet før hodet, tror jeg nok.

Trenger fagfolk

– Nå er utfordringa å bygge. Vi trenger fagfolk. Kanskje en rutinert byggeleder for å sette opp huset, helsepersonell for å bygge en klinikk, lærer og andre fagfolk. Det er nok å ta tak i, sier Hoven.

– Vi skal samarbeide med lokale myndigheter og ta med oss kompetanse herfra. Det beste fra begge steder.

Norsk livssynsserie.
Erlend Johannesen var en vanlig 21-åring i Trondheim, men gjorde et uvanlig valg. Etter et besøk på Filippinene fikk han en sterk trang til å hjelpe. Han forlot Norge og etablerte sitt eget hjelpearbeid på Filippinene. I løpet av åtte år gir "Streetlight" bistand og omsorg til om lag 100 barn. Det betyr så mye å kunne bruke livet til noe mer enn seg selv, sier Erlend Johannesen. Sesong 3. (10:11)