Hopp til innhold

Store prisforskjeller på time til psykolog for studenter

Det er opptil dobbelt så dyrt å gå til psykolog for studenter i distriktet enn i de store byene. Høye priser kan føre til at mange studenter ikke tar seg råd til hjelp.

Sykepleiestudenter, HiNT

Sykepleiestudentene ved HiNT tror studenter dropper å gå til psykolog når egenandelen er 300 kroner for en time.

Foto: Kirsten McDonagh

Det er eksamensinnspurt ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, HiNT. NRK møter fem sykepleiestudenter som har jobbet hele natta. Alle bøkene på bordet vitner om at oppgaven snart må leveres, og de tre merker presset.

- Det er stress, vi har 48 timer på å skrive en oppgave samtidig som vi skal sove i tillegg. Det er tungt for hodet.

Gikk på en smell

Siv Karin Ness

Siv Karin Ness gikk på en smell for noen år siden. Men droppet psykolog på grunn av de høye prisene.

Foto: Kirsten McDonagh

For noen blir alle forventningene og presset for stort. Siv Karin Ness er 23 år og studerer til å bli musikklærer ved samme skole. For henne ble hverdagen for utfordrende for noen år siden.

- Jeg gikk på en smell da jeg hadde veldig mye å gjøre. Det bygde seg opp til et toppunkt og raste derfra.

Ness forteller at bare det å komme seg ut av bilen på parkeringsplassen utenfor skolen var en utfordring.

- Det ble også vanskelig å være sammen med klassen og sitte i kantina. Det utviklet seg også til en slags sosial angst, sier Ness.

- For dyrt med psykolog

Siv Karin Ness var deprimert. En periode vurderte hun å slutte på skolen. Hun oppsøkte på et tidspunkt studentsamskipnaden i Nord-Trøndelag for å få hjelp.

Her fikk hun beskjed om at en time til psykolog ville koste henne 300 kroner, noe som ble for dyrt.

- Det er en så utrolig stor milepæl bare å komme seg til en person man kan prate med. Det er utrolig vanskelig når man står oppe i det, særlig når man må betale så mye i tillegg.

Ness er frisk i dag, men dersom hun hadde vært student i Trondheim hadde en psykologtime kostet bare halvparten. I Oslo og Bergen er det gratis.

Kirsti Grøtan, studieveileder ved studentsamskipnaden i Nord-Trøndelag

Kirsti Grøtan ved Studentsamskipnaden i Nord-Trøndelag synes prisforskjellene er urettferdige.

Foto: Kirsten McDonagh
- Urettferdig

- Dette er urettferdig. Vi skulle ønsket at studenter i Nord-Trøndelag også hadde tilgang til en spesialisthelsetjeneste uten å være nødt til å betale egenandel på 300 kroner, sier Kirsti Grøtan, studieveileder i studentsamskipnaden i Nord-Trøndelag.

Og det er ikke bare for studentene ved samskipnaden i Nord-Trøndelag det er kostbart å oppsøke psykolog.

Mens de regionale helseforetakene hvert år deler ut millioner i støtte til de aller største studiebyene, får ikke de mindre samskipnadene én krone.

- Vi har en samarbeidsavtale med samskipnaden i Sør-Trøndelag, og de har fått penger av oss, sier seniorrådgiver i Helse Midt-Norge, Reidar Tessem.

Studentsamskipnaden i Trondheim mottar hvert år i overkant av 2 millioner kroner som skal gå til psykisk helsetjeneste. De har ansatt egne psykologer som står til disposisjon for studentene.

- Må ta iniativ selv

Helse Midt-Norge har ikke gjort noe for å opprette samme tilbud på de mindre studiestedene, til tross for at Helse- og omsorgsdepartementet krever at de gjør det.

Grunnen til det er enkel, mener Tessem. Studentsamskipnadene har tatt for lite initiativ selv.

- Det er klart at vi har vurdert å spørre om de ikke skulle ha et tilbud, men vi har valgt å vente på et iniativ, sier Tessem.

Studentsakskipnaden i Nord-Trøndelag har nå vært i kontakt med Helse Midt-Norge om å starte et tilsvarende tilbud som i Trondheim. Men det har foreløpig ikke ført frem.

- De vil gjerne være med på en avtale som innebærer at vi kan få veiledning , men de er klar på at det ikke ligger noen penger i potten, sier studieveileder ved HiNT, Kirsti Grøtan.

- Uholdbart

Sykepleierstudentene NRK møter på lesesalen ved HiNT mener forskjellene i psykologtilbudet er uholdbar.

- Det er rett og slett urettferdig, det skal ikke være slik at det er dyrere bare fordi vi bor på bygda. Det fører til at folk ikke benytter seg av psykolog, noe som kan få ugunstige konsekvenser.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.