Hopp til innhold

Terror fra oven truer eksamen

Til uka setter bjørkepollensesongen inn for fullt. Det kan føre til en ekstra hard eksamenstid for unge pollenallergikere.

Bjørketrær

Det er et sikkert vårtegn når bjørka slår ut i full blomst. Like sikkert som at nesten en million nordmenn får pollenplager.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Bjørkesesongen er innledet på Østlandet og de verste dagene ventes til uka. Det betyr at mange nordmenn har rennende neser og såre øyne i vente i ukene som kommer.

7 av 10 sliter

Ifølge en spørreundersøkelse Infact har utført for legemiddelprodusenten Sanofi-Aventis legger pollenallergi en solid demper på våren for mange nordmenn.

Av de 750 pollenallergikerne som har svart oppgir 72 prosent i alderen 18-24 år at allergien deres har en stor eller noe negativ påvirkning på jobb og skolegang.

– Tallene viser for det første at allergi er en veldig vanlig lidelse, og til tross for god kjennskap til sykdommen er det mange som er plaget med dagliglivets aktiviteter ved at de er trøtte og uopplagte, sier medisinsk direktør i Sanofi-Aventis Jon Sigurd Ris til NRK.no.

Ifølge spørreundersøkelsen oppgir 77 prosent at allergien har stor eller noe negativ påvirkning på trening. Omlag én av fire sier at plagene ødelegger humør, søvn og sexliv.

Dårligere karakterer

Rådgiver og sykepleier i Norges Astma- og Allergiforbund Grethe Amdal kjenner ikke til den konkrete undersøkelsen, men bekrefter at pollen kan ødelegge for skoleelever og studenter i eksamenstida:

– Vi vet at når man har pollenallergi påvirker dette konsentrasjon og innlæringsevne, sier Amdal og viser til en engelsk studie som viser sammenhengen mellom pollenallergi og eksamensresultater:

– Studien viser at pollenallergikere har større risiko enn andre for å gå ned 1 hel karakter, sier Amdal.

Kan flytte eksamen

Amdal og Norges Astma- og Allergiforbund har denne uka vært på turné på høgskoler og universiteter i Sør-Norge. Her har de blant annet informert snufsende studenter om hva slags rettigheter de har når pollensesongen truer eksamenstida.

– Du kan søke om å få en time ekstra. Du har også rett til å ta eksamen i en annen landsdel, noe enkelte benytter seg av, forteller Amdal.

For å få en slik ordning må man ha legeerklæring på at man har pollenallergi.

– Ved de høgskolene og universitetetene vi har besøkt i Sør-Norge denne uka virker det som om de tar hensyn til dette, sier Amdal.

– Bruk solbriller og vask håret

– Dagens medikamenter har relativt god effekt mot allergi og lite bivirkninger som for eksempel tretthet, sier Riis i Sanofi-Aventis.

I tillegg til riktig medisinering - også på dager uten symptomer - er det flere forholdsregler man kan ta, forteller Amdal i Astma- og Allergiforbundet:

– Solbriller kan hjelpe. Du kan skylle og vaske håret og skifte klær når du kommer hjem. Også hunden og katten kan trenge en dusj, sier Amdal som minner om at det er best å lufte på kveldstid når den verste pollenspredningen har gitt seg.

I Norge lider nær én million mennesker av pollenallergi. Amdal oppfordrer folk til å legge merke til symptomene.

– Har du en forkjølelse som ikke går over - sjekk om du har pollenallergi. Denne kan også oppstå i voksen alder, sier Amdal.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger