Hopp til innhold

Spesialenheten henlegger Obiora-saken

Spesialenheten for politisaker henlegger saken mot de fire politimennene som har vært under etterforskning i Obiora-saken i Trondheim.

Minnemarkering
Foto: NRK

– For tre av de involverte er saken henlagt etter bevisets stilling. Det innebærer at bevisene er for svake til at vi kan konkludere med særlig styrke at det har skjedd et straffbart forhold. For den fjerde politimannen er saken henlagt fordi vi ikke har funnet bevis for at det er begått noe straffbart, sier Jan Presthus, leder for Spesialenheten på Hamar, til NTB.

Norskafrikanske Eugene Obiora (48) døde etter at han motsatte seg arrestasjon og kom i basketak med politiet på Østbyen servicekontor i Trondheim 7. september i fjor.

Obiora slo seg vrang og måtte legges i jern. Politimennene brukte blant annet et omstridt halsgrep. Like etter mistet Obiora bevisstheten.

Han ble fraktet av politiet til St. Olavs Hospital, men ble konstatert død etter gjenopplivingsforsøk.

Politiet ble etterforsket

De fire politibetjentene som var involvert i pågripelsen ble satt under etterforskning, og saken ble sendt til spesialenheten for politisaker. I april kom rapporten, og her heter det blant annet at Obiora ikke fikk livreddende hjelp fra politiet etter at han besvimte.

Til tross for at de hadde ringt ambulanse, valgte politiet å legge Obiora i baksetet på politibilen og kjøre mot sykehuset, uten medisinsk assistanse.

I rapporten skal det ifølge TV 2 foreligge to motstridende versjoner av hva som skjedde da Obiora ble fraktet i politibil til sykehus og døde på veien.

Mistenkt betjent navngitt

Saken fikk ny stor oppmerksomhet da gruppa Samvirkelaget for en måned siden la ut låten "Stopp volden" på internett. Her blir en av politimennene navngitt og omtalt som drapsmann.

I tillegg ble den mistekte betjenten identifisert av flere bloggere med både navn og bilde.

Politiets fellesforbund reagerte kraftig på at bandet beskyldte politiet for rasisme. Forrige uke gikk de rettens vei for å få stoppet utgivelsen av bandets nye CD.

Tingretten avviste kravet

Trondheim tingrett avviste kravet om enten å stanse den planlagte utgivelsen av låten 14. mai eller å pålegge gruppa å endre teksten. Retten slo likevel fast at uttalelsene i teksten er ærekrenkende.

Samvirkelaget har ikke nevnt politimannens fulle navn når de har framført låten den siste tiden. Sør-Trøndelag politidistrikt har også anmeldt en av bloggene der politimannen er navngitt.

Politiets Fellesforbund i Sør-Trøndelag vurderer å saksøke bandet for ærekrenkelse.

Samvirkelaget har forklart at formålet med låten var å fremme generell kritikk mot det de opplever som overdreven maktmisbruk og rasisme i politiet.