NRK Meny
Normal

Sjette gulvkollaps på ett år

John Olav Halbostad fra Høylandet er den sjette sauebonden på ett år som har opplevd at fjøsgulvet fra produsent Reime kollapser.

John Olav Halbostad

John Olav Halbostad fra Høylandet opplevde å miste flere drektige sauer da gulvet i bingen til høyre i bildet kollapset.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Torsdag falt ti drektige sauer gjennom et nytt fjøsgulv og ned i fraukjelleren på Høylandet i Nord-Trøndelag. Sju sauer ble redda opp, to var omkommet og en sau var savnet. Flere av sauene som ble reddet er nå avlivet.

– I verste fall kunne dette skjedd midt i lamminga. Da kunne det også vært folk i bingen, det var det heldigvis ikke nå, sier sauebonde John Olav Halbostad.

I dag var gulvprodusenten Reime fra Jæren på besøk hos Halbostad for å finne ut hva som gikk galt. På ett år har seks av deres sauegulv sviktet. Gårsdagens kollaps var den tredje på ei uke.

– Det er veldig alvorlig, og det går hardt innpå oss. Men nå må vi ha fokus på å komme til bunns i hva det er som skjer, sier dagllig leder i Reime, Erik Joa.

Fjøsgulv kollapset i Etne i Hordaland

Sist søndag kollapset også et fjøsgulv i Etne i Hordaland.

Foto: Arne Grindheim / Privat

– Noen vil sove dårlig

Søndag falt et fjøsgolv i Etne i Hordaland sammen, og sauebonden måtte hoppe ned i fraukjelleren for å redde sauene sine, skriver Nationen.

– Det var skremmende. Fjøset er bare fire måneder gammelt. 31 sauer falt ned i møkkakjelleren og en av de døde, forteller bonde Arne Grindheim til NRK.

Mandag falt rundt 100 sauer ned i en gjødselkum i Sandnes, etter at fjøsgulvet kollapset. Tre sauer døde i den ulykka.

Årsaken til gulvkollapsene er trolig svikt i elementene som holder plastgulvene på plass. Produsenten har allerede gjort forbedringer, men er ennå ikke i mål.

– Dere har levert hundrevis av slike golv. Bør bøndene være bekymret?

– I grunnen ikke. Men når slikt skjer, så vil alle uansett tenke på dette og noen vil sove dårlig, innrømmer Joa.

John Olav Halbostad fra Høylandet er den sjette sauebonden på ett år som har opplevd at fjøsgulvet fra produsent Reime kollapser.

Årsaken til gulvkollapsene er trolig svikt i disse elementene, som holder plastgulvene på plass, sier daglig leder i Reime, Erik Joa.

– De må ordne opp i alt de har levert

– Det er ikke godt nok. De har produsert noe som ikke er godt nok, sier sauebonde på Jæren, Nils Are Hatteland.

Nils Are Hatteland

Jærenbonde Nils Are Hatteland stolte ikke på Reimes bærekonstruksjoner.

Foto: Magnus Stokka / NRK

I fjøset hans har årets første lam kommet til verden, og bonden er glad for at de kunne ta sine første skritt på et trygt underlag. Han skiftet innredning i sauefjøset i fjor høst, og valgte innredning av samme type som de som har kollapset. Men han stolte ikke på bærekonstruksjonene til leverandøren.

– Vi fikk lokale folk til å legge bæring i rustfritt stål, sier Hatteland, som mener Reime bør ta opp alt de har produsert og levert, og få inn noe som er sterkt nok.

– Når det er så mange som har ramlet sammen, vil det skje igjen.

Sauer falt i fraukjelleren

Ti drektige sauer falt ned i fraukjelleren på Høylandet torsdag. To omkom og flere måtte avlives.

Foto: Tor Ivar Viken

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.