NRK Meny
Normal

Sier nei til brakkeleire med over 3000 asylsøkere

Trondheim og de største byene går imot regjeringens planer om asylmottak med opp til 3000 mennesker.

Westcon-brakker til asylsøkere i Ølensvåg, Vindafjord

Denne brakkebyen i Ølensvåg i Rogaland er minimal i forhold til myndighetene nå foreslår. Regjeringen planlegger enorme mottak med plass til 3000 asylsøkere flere steder i landet.

Foto: Thomas Halleland / NRK

1000 asylsøkere samlet på ett sted er maksimalt. Det mener ledelsen i de største byene, som var samlet til konferanse i Oslo onsdag.

Temaet var flyktningkrisen.

Hilde Opoku (MDG)

– 3000 flyktninger på et sted er kun en nødløsning, sier varaordfører i Trondheim, Hilde Opoku (MDG).

Foto: Øyvind Olsson / NRK

Varaordfører Hilde Opoku (MDG) var sendt fra Trondheim. Hun mener gigantmottak ikke er annet enn en nødløsning.

– Store brakkebyer er siste løsning, dersom antallet asylsøkere til Norge er så stort at vi ikke har andre utveier, sier Opoku til NRK.

Rask integrering

Opoku mener asylsøkere bør plasseres mer spredt fordi de skal integreres raskt.

– De bør få kontakt med nabolag, idretten og frivillige. Asylsøkerne skal ha gode opphold, enten de blir værende i landet eller ikke. De skal få leve gode liv også i perioden som asylsøkere, sier Opoku.

Myndighetene har foreløpig ikke gitt Trondheim en klar bestilling på hvor mange asylsøkere de skal ta imot framover.

– Vi venter på en konkretisering. I mellomtiden ser vi på mulighetene for blant annet å ta imot et skip med asylsøkere som kan ligge til havn i Trondheim, sier Opoku.

Statsministeren skulle overtale

100.000 mottaksplasser må etableres i Norge neste år, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI). De har varslet bygging av brakkeleire med 3000 mennesker i hver, og statsminister Erna Solberg (H) skulle under onsdagens konferanse prøve å overtale kommunene om at dét er en god idé.

– Det å gå ut med nyheten om at det planlegges ekstra store mottak for innkvartering av 3000 asylsøkere er ikke enkelt. Men det skjer altså, fordi vi er i en krise, og må sørge for tak over hodet til alle, sa Solberg fra talerstolen.

Statsministeren sier det er krevende dersom mottakene ikke åpner for flere enn tusen asylsøkere:

– Det betyr at vi må ha langt flere mottak. Det er krevende. Større mottak kan levere flere felles tjenester som staten kan ta ansvar for.

Konferanse om flyktninger

Flyktningsituasjonen var tema under konferansen i Oslo onsdag. F.v.: Eva Vinje Aurdal (Ap) ordfører i Ålesund, Hilde Opoku (MDG) varaordfører i Trondheim, Gunhild Johansen (SV) byråd i Tromsø, Rune Rafaelsen (Ap) ordfører i Sør-Varanger, Christine Sagen Helgø (H) ordfører i Stavanger og Knut Einar Aas (Ap) kommunestyrerepresentant.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

– Uoversiktlig

– Et forslag var å plassere 3000 asylsøkere i en brakkeby i et område hvor det fra før bor 98 prosent ikke-etnisk norske. Det er ikke en ønskelig utvikling, sier Oslos byrådsleder, Raymond Johansen (Ap).

Christine Sagen Helgø

Ordfører i Stavanger kommune, Christine Sagen Helgø (H), er skeptisk til asylmottak med flere enn tusen beboere.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

– Store mottak med over tusen flyktninger blir mye mer uoversiktlig enn et mottak med for eksempel 250 mennesker, sier ordfører i Stavanger kommune, Christine Sagen Helgø (H).

Hun tror nabolag vil være mer positiv til mottak med færre beboere:

– Da er det lettere å bli kjent, og lettere å få god integrering. Jeg er veldig skeptisk til større mottak enn tusen.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.