NRK Meny
Normal

Setter av penger til kreftskanner

Helse Midt-Norge setter av ti millioner kroner med tanke på å bygge opp et PET-tilbud ved St. Olavs Hospital.

PET-skanner

En PET-skanner brukes til presis billeddiagnostikk brukes for å finne kilden til kreft.

Foto: Torkild Jemterud / NRK

– Dette er første gang at fagmiljøene i Midt-Norge samlet sett har valgt å prioritere dette, skriver helseforetaket i ei pressemelding.

En PET-skanner brukes til billeddiagnostikk og for å finne kilden til kreft og til å skille mellom gode- og ondartede svulster.

Som NRK fortalte før jul finnes det slikt utstyr på offentlige sykehus i Oslo, i Bergen og i Tromsø. Men ikke i Trondheim.

Pasienter fra Midt-Norge har fått tilbud om denne typen undersøkelse i andre regioner, men økt bruk har gjort at ventetiden har gått opp.

Vil bli bedre

Pengene som nå er på plass skal brukes til å starte bygningsmessige tilpasninger og til å bygge opp kompetanse for et slikt diagnostisk hjelpemiddel ved universitetssykehuset i 2013, skriver helseforetaket.

Administrerende direktør Gunnar Bovim i Helse MN sier at kreftpasienter gis et meget godt tilbud i dag, men at foretaket ønsker å bli bedre.

– Nye diagnostiske hjelpemidler er et bidrag til dette og derfor legger vi nå en plan for å bygge nødvendig kompetanse for å utnytte de mulighetene vi ser PET-teknologien gir.

Nye MR-maskiner

I tillegg er det satt av tolv millioner kroner til to MR-maskiner, sykehuset i Molde får en maskin nummer to mens den gamle ved Sykehuset Namsos skal skiftes ut.

Det er også satt av 13 millioner kroner for å skifte ut en strålemaskin.

Dette må gjøres både i Trondheim og i Ålesund, og det skal lages en plan for å få gjort det i løpet av årene som kommer.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.