Hopp til innhold

Flomfast i Grong: – Vannet stiger med 10 cm i timen

Onsdag flommet elva Namsen over for tredje gang på én uke. Gunn Lysberg har fanget de enorme vannmengdene på video.

Namsen gikk onsdag 11. februar over sine bredder.

– Dette må være den verste flommen her siden 2002, og vannet stiger fortsatt med 10 centimeter i timen, sier Lysberg til NRK.

Må bli hjemme fra jobb

Lysberg, som er bosatt i Overhalla i Nord-Trøndelag, var oppe klokken fire i morges og måtte konstatere at det ble umulig å reise på jobb. Flommen stenger veien flere steder og gjør det risikabelt å ferdes ute.

– Vi kommer oss ikke på butikken en gang. Vi har mat i frysa så vi klarer oss nok, men vi er selvfølgelig bekymra for ras og lignende, sier hun.

Lysberg mener omfanget av situasjonen kan være vanskelig å forstå for folk som ikke er fra området. Selv vet hun ikke hva morgendagen bringer, men er ved godt mot.

– Vi får ikke gjort noe fra eller til. Det er vel ikke annet å gjøre enn å ta fram strikketøyet og kaffekoppen, og vente på at elva skal trekke seg tilbake, sier hun og ler.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Is skaper større vannstigning

Elin Langsholt i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), opplyser at det kan være problematisk å måle vannstigningen i Namsen. Det er kun et fåtall målestasjoner i området.

– Ved disse er det målt en jevn og trutt stigning. Men dersom det er store ismengder i vannet kan dette påvirke stigningstallet i enkelte områder, sier hun til NRK.

Kari Øvrelid, regionsjef i NVE Midt-Norge, mener det er viktig å huske at målestasjonene registrerer vannets høyde. I skrått terreng kan vannstigningen virke større enn den faktisk er.

– I formiddag målte stasjonen Bertnem i Overhalla en stigning på fire centimeter i timen. Vi forventer at vannet vil stige en stund til, før det stabiliseres i løpet av torsdagen, sier hun.

For oppdatert flomvarsel se oversikt på Varsom.no.

Del dine flombilder med oss

De siste dagene har store mengder nedbør og snøsmelting skapt trafikktrøbbel flere steder i Trøndelag. Enorme vannmasser gjør både veier og natur utilgjengelig, og nå trenger vi din hjelp til å speile situasjonen der du er.

Gjør som 3812 andre - følg NRK på Instagram. Del bilder med emneknagg #nrktrøndelag.

Tirsdag delte Bernt Inge Laupstad et bilde fra Øyensåa i Namdalseid i Nord-Trøndelag:

– Jeg har aldri sett elva så stor. Det var veldig fascinerende, sier han til NRK.

Ifølge Laupstad kalles stedet på bildet Bergsfossen og er en kjent fiskeplass for laks.

– En vannmåler i nærheten viste at det passerte 200 kubikkmeter vann i sekundet, forteller Laupstad.

Alle bilder som deles samles i vårt enorme billedgalleri øverst til høyre på nettsiden vår.

Du kan også sende bilder og video på mail: trondelag@nrk.no.