NRK Meny
Normal

Redder egne arbeidsplasser

Elektronikkbedriften Kitron på Røros har blitt hardt rammet av finanskrisen og stod i fare for å bli nedlagt. Men de ansatte ville det annerledes.

Norbitech

Arild Høsøien henger opp bedriftens nye skilt.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Som leverandør av avansert mikroelektronikk til blant annet bilindustrien fikk trygge arbeidsplasser i Bergstaden finanskrisen midt i fleisen. Men 35 ansatte nektet å akseptere at jobbene deres skulle bli et offer for dårlige tider.

I stedet for å gi opp, har over halvparten av de ansatte investert mellom 30.000 og 430.000 kroner hver. Gutta på gølvet har blitt eiere av bedriften som gjenoppstår under navnet Norbitech.

- Det er helt nytt for meg, vi er både glade og spente, sier Arild Høsøien, eier og operatør i Norbitech AS.

Ny produksjon

De ansatte eier nå 55 prosent av sin egen arbeidsplass. Etter mange års knallhard internasjonal konkurranse i elektronikkbransjen vet de at bare det beste er nok for å lykkes.

- Vi har tro på vår teknologi. Vi har ei lang liste med mye muligheter som gir oss tro på at vi skal klare å skaffe ny produksjon til virksomheten i løpet av neste år, sier Leif Tore Smedås, eier og administrerende direktør i Nordbitech AS.

Håper på avkastning

Han sier utgangspunktet for det hele er ønsket om å sikre egne arbeidsplasser.

- Hvis vi får suksess håper vi at det blir litt avkastning på hver enkelt som har gått inn, slik at du ikke bare får risiko, sier Smedås.

- Vi har med de gamle kundene og leverandørene. Sammen skal vi få til dette, det er jeg helt sikker på, sier Dag Vinge, eier og hovedtillitsvalgt.