NRK Meny
Normal

Redder egne arbeidsplasser

Elektronikkbedriften Kitron på Røros har blitt hardt rammet av finanskrisen og stod i fare for å bli nedlagt. Men de ansatte ville det annerledes.

Norbitech

Arild Høsøien henger opp bedriftens nye skilt.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Som leverandør av avansert mikroelektronikk til blant annet bilindustrien fikk trygge arbeidsplasser i Bergstaden finanskrisen midt i fleisen. Men 35 ansatte nektet å akseptere at jobbene deres skulle bli et offer for dårlige tider.

I stedet for å gi opp, har over halvparten av de ansatte investert mellom 30.000 og 430.000 kroner hver. Gutta på gølvet har blitt eiere av bedriften som gjenoppstår under navnet Norbitech.

- Det er helt nytt for meg, vi er både glade og spente, sier Arild Høsøien, eier og operatør i Norbitech AS.

Ny produksjon

De ansatte eier nå 55 prosent av sin egen arbeidsplass. Etter mange års knallhard internasjonal konkurranse i elektronikkbransjen vet de at bare det beste er nok for å lykkes.

- Vi har tro på vår teknologi. Vi har ei lang liste med mye muligheter som gir oss tro på at vi skal klare å skaffe ny produksjon til virksomheten i løpet av neste år, sier Leif Tore Smedås, eier og administrerende direktør i Nordbitech AS.

Håper på avkastning

Han sier utgangspunktet for det hele er ønsket om å sikre egne arbeidsplasser.

- Hvis vi får suksess håper vi at det blir litt avkastning på hver enkelt som har gått inn, slik at du ikke bare får risiko, sier Smedås.

- Vi har med de gamle kundene og leverandørene. Sammen skal vi få til dette, det er jeg helt sikker på, sier Dag Vinge, eier og hovedtillitsvalgt.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.
Terje Våg fra Snåsa. En av fem finalister til Årets Ildsjel.