NRK Meny
Normal

Dobbelt så mange satt på gata

Tallet på utkastelser i Trondheim økte kraftig i fjor.

135 personer ble kastet ut av boligen sin med tvang i Trondheim i 2009. Året før var tallet 67. Det viser tall fra namsfogden.

- Dette er en økning og ei utvikling som vi legger merke til og som vi vil fokusere på, sier Mari-Ann Lilleby, namsfogd i Trondheim.

Misligholder husleia

Den viktigste grunnen til at folk må gå fra boligen sin er trolig at de har misligholdt husleia. Men Lilleby sier det kan være flere årsaker til den kraftige økningen i tallet på utkastelser.

- Det kan si noe om utleiemarkedet, om betalingsevnen og at aktørene begjærer fravikelse raskere enn før, sier Lilleby til NRK.

- Har dette sammenheng med finanskrisen?

- Vi ser ikke bort fra det. Det blir litt spekulasjoner fra vår side, men når folk blir arbeidsledige og går fra fast lønn til andre ordninger kan det være nærliggende å tenke seg at det får følger for det å forsvarere ei husleie og de forpliktelsene man har, sier Mari-Ann Lilleby.

Mange vil ha gjeldsordning

Samtidig registrerte namsfogden i Trondheim rekordmange som søkte om gjeldsordning i året som gikk. Økningen var på mellom 80 og 90 prosent fra 2008 til 2009.

- Det er ikke ei enkel forklaring, men det ene kan være at ordningen er kjent, at kommunene jobber godt og at folk vet hvor de skal henvende seg for å få en gjeldsordning. Men det er også et signal om at det er mange som sliter og som havner utenfor, sier Mari-Ann Lilleby, namsfogd i Trondheim.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.