Hopp til innhold

Ett næringsstoff er spesielt viktig når man passerer 40

Gjør oss mindre skrøpelige og kan hindre tidlig aldring, ifølge ny norsk studie.

Egg carton

SOM PLOMMEN I EGGET: Plommen er eggets gull. Og den er rik på viktige næringsstoffer som kroppen vår elsker.

Foto: Popescu Gelu Sorin / Popescu Gelu Sorin

Alle har vi vel et mål og en intensjon om å eldes med stil. Noen tyr til dyre hudkremer, andre legger seg under kniven.

Men hva med det som foregår på innsiden av kroppen vår – er vi like flinke til å tenke på det?

I en ny studie har norske forskere sett på sammenhengen mellom proteininntak og skrøpelighet i befolkningen vår i over 20 år.

Generelt ser vi at inntaket av protein er høyt. Det vil si at unge folk ikke trenger å drikke proteinshaker i tillegg til et normalt kosthold. Det er det heller noen eldre som kan ha behov for, sier Dina Moxness Konglevoll til NRK.

Hun er forsker, stipendiat og klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo.

Forskerne ønsker å slå et slag for det viktige næringsstoffet. Et godt inntak av proteiner i voksen alder er rett og slett svært viktig for vedlikehold av kroppen vår.

Det man spiste i 1994 ga utslag i 2016

Den nye studien baserer seg på tall fra Tromsøundersøkelsen og inkluderer nesten 4000 deltagere. Alle har besvart ulike spørreskjema i løpet av flere perioder. Spørsmålene handler om kosthold og spisevaner.

Ut fra dataene som er samlet inn, har forskerne kunnet studere både matinntak og konsekvensene av kosten.

Dina Moxness Konglevoll forsker på kosthold og er klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved UiO.

Dina Moxness Konglevoll er en av forskerne bak studien, som er et samarbeid med UiT Norges arktiske universitet.

Foto: Privat

De så blant annet på hva deltagerne spiste i 1994 og hvilke utslag dette hadde på helsen deres i 2016.

Da kom det fram at jo mer protein man spiste, desto lavere var risikoen for skrøpelighet. Og man vet at skrøpelighet blant annet er med på å framskynde tidlig aldring. Dette understreker hvor viktig det er å følge kostrådene for inntak av proteiner, som sier at proteiner bør utgjøre en større del av kostholdet etter fylte 65 år, sier forskeren.

Likevel ser man at inntak av proteiner er svært viktig allerede fra 40-årsalderen.

– Det er med på å øke sjansene for en sunn alderdom.

Fysisk skrøpelighet er en sammensatt tilstand hos eldre. Den fører til nedsatt fysisk og funksjonell kapasitet, samt økt sårbarhet for sykdom og andre utfordringer.

Les også Merker økt interesse for kjøttdiett – ekspert advarer

Tor Itei Keilen

Så mye bør man få i seg

Ifølge norske kostråd blir man anbefalt et daglig inntak av protein på 0,8–1,5 gram per kilo. Disse tallene gjelder alle voksne fra 18 til 65 år. For folk over 65 er anbefalingene 1,1–1,3 gram per kilo.

Det vil si at en voksen person som veier 60 kilo, bør spise mellom 48–90 gram protein hver dag. Dersom denne personen er over 65 år, bør inntaket være på 66–78 gram protein.

En tommelfingerregel er at vi trenger omkring ett gram protein per kilo vi veier, sier Konglevoll.

Hun anbefaler at man leser innholdsbetegnelsen på matvarene man handler. Slik kan man få en bedre oversikt over hvilke varer som inneholder mye og lite protein.

Les også Pause i treninga? Det kan koste mer enn du tror

Skitur i Bymarka, Witteman og Saxhaug.

Tisser ut overskuddet

Muskelmann med kosttilskudd

Mange tyr til proteindrikker for å bygge muskler og innta nok næring.

Foto: Colourbox

Mange forbinder kanskje inntak av proteiner med kroppsbyggere og trening. Men ifølge statistikken, er det ikke denne gruppen som har størst behov.

Å innta mer protein enn vi trenger har ikke noe for seg. Kroppen vår vil ikke klare å bruke overskuddet. Noe kvitter vi oss med via urinen, mens det meste blir lagret som fett.

– Slike proteinshaker kan være enkle kilder til protein dersom det på andre måter vil være problematisk å få i seg nok. Dette kan være mangel på matlyst, tidsnød eller sykdom. Men disse shakene bør ikke erstatte vanlig og naturlig mat. Ofte mangler de andre viktige næringsstoffer og vitaminer.