Pollensesongen er i gang - senere enn på flere år

En kald og lang vinter nærmer seg slutten, og det betyr starten på pollensesongen. Og allerede i helga kan du merke at våren er i anmarsj.

Mann med lommetørkle

Nå er det tid for å ta fram lommetørkle og tørke bort snørr og tårer for allergikerne. Pollensesongen er snart i gang i Sør-Norge.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Pollenanalytiker Hallvard Ramfjord ved NTNU i Trondheim har ansvaret for pollenvarslingen i hele landet, og det er lenge siden sesongen startet så seint som i år.

Hard vinter

– På Sør- og Østlandet er det mange år siden vinteren har vært så hard, mens i Trøndelag må vi tilbake til 2013 for å finne en så sein start på pollensesongen, sier Ramfjord til NRK.

Det er orr og hassel som begynner først, og det er modningen av raklene som allergikerne etter hvert vil merke.

– Ja, vi driver og måler akkurat nå. Det kan bare være snakk om timer eller dager før spredningen begynner. For selv om det er kaldt om natta, er dagtemperaturene såpass høye at modningen starter, sier Ramfjord.

Hallvard Ramfjord, pollenanalytiker

Hallvard Ramfjord følger utviklingen av pollenspredningen over hele landet.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

17 prosent

Tall fra Statens legemiddelverk viser at 875 000 nordmenn hentet ut reseptbelagte medisiner mot pollenallergi i 2016, og det er 17 prosent av befolkningen.

Og i følge legemiddelverket får nesten 13 000 nordmenn vaksine mot pollenallergi. Mens vaksine mot gress kan tas i pilleform, tilbys vaksine mot bjørk kun som injeksjon hos lege. Her kan du ta sprøyte mot bjørk- og gresspollen samtidig.

Men det er ikke bare plagsomt for dem som rammes. Det koster også samfunnet mye penger. Tall fra Helsedirektoratet viser at samfunnskostnadene ligger på rundt ti milliarder kroner i året.

Store variasjoner

I fjor startet pollensesongen allerede i januar, mens man i 2013 måtte vente til rundt 1. april i Midt-Norge, før sesongen startet.

– Dette er naturlige variasjoner fra år til år. Nå vil vi oppdatere varslene for to dager framover daglig, og vi følger utviklingen nøye over hele landet, sier Hallvard Ramfjord.

På Vestlandet ytterst mot havet, har spredningen av pollen allerede startet så smått, men snart vil også resten av landet komme etter.