Pollensesongen rekordtidlig i gang – i januar

– Når pollensesongen blir lengre, kan enda flere bli allergiske, sier Astma- og allergiforbundet. Det milde været har skylda for at pollenspredningen har startet allerede nå.

syk pollen nys snyte seg

Pollensesongen 2017 er rekordtidlig i gang. Illustrasjonsfoto.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Bo Gleditsch

Bo Gleditsch, assisterende generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Foto: Vegar Erstad / NRK

Pollensesongen 2017 er allerede i gang. Og aldri før i pollenvarslingens historie er det funnet pollen så tidlig som nå, melder Astma- og allergiforbundet.

– Dette er dårlige nyheter for landets én million pollenallergikere, for nå blir pollensesongen totalt sett lenger. Vi har lagt merke til at sesongen starter tidligere og tidligere de siste årene, men den slutter dessverre ikke tidligere, sier Bo Gleditsch, assisterende generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), til NRK.

Det er pollen fra or og hassel som spres nå så tidlig. Pollen fra or er funnet ved stasjoner i Kristiansand og Ørsta. Sjekk pollenvarselet her.

– Det at pollensesongen blir lengre totalt sett, tror vi er en av grunnene til at flere og flere blir allergiske. Den totale tiden vi blir eksponert for pollen blir lenger for hvert år, forteller Gleditsch.

– Vi mener det er alvorlig for folkehelsa at sesongen blir lenger, fortsetter han.

Mild vinter har skylda

Årsaken til den rekordtidlige pollenstarten, er at det har vært mildt både i november og desember. En mild vinter gjør at blomstringen starter tidligere.

NAAF begynte å måle pollen torsdag 19. januar, og de første pollenkornene ble fanget opp 25. januar. Forrige rekord var fra 30. januar 2009. Rekorden er altså slått med fem døgn, skriver forbundet i en pressemelding.

– I forhold til gjennomsnittet for de siste ti årene er dette en forskyvning på en hel måned. Dette understreker kraftig trenden i retning av stadig tidligere sesongstart som har vært synlig det siste tiåret, da særlig lengst sør i landet, sier Hallvard Ramfjord, seniorforsker ved Pollenvarslingen i pressemeldingen.

Mengdene er nå i starten på et svært lavt nivå, men vil med fortsatt mildt vær øke relativt snart.

Rådet fra forbundet er å begynne med antihistaminer allerede nå, hvis du bor i den sørlige delen av landet og er allergisk mot or eller hassel.

Vet ikke om bjørka også starter tidlig

Bjørkepollespredningen starter omtrent på samme tidspunkt hvert år, i slutten av april.

Den gode nyheten er at det ikke er sikkert det vil bli tidlig spredning av bjørkepollen også.

– Bjørkepollespredningen vil sannsynligvis komme omtrent som normalt, i slutten av april. Men det blir spennende å se om denne rekordtidlige starten også vil påvirke bjørka, avslutter Bo Gleditsch.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.