NRK Meny
Normal

Ingen løfter til de husløse i Ålen

De husløse i Ålen får sympati, men ingen vil gi så mye som en anbefaling om hva de bør gjøre.

Dokumentasjon fra flommen i Ålen sentrum.

John Moan har dokumentert hvordan flommen herjet med huset hans (til høyre i blidet). Nå ønsker han svar på om han kan bygge opp igjen eller om han må rive hele huset.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Den etterlengtede rapporten fra Norges vassdrags- og energidirektorat ble lagt frem i dag. I august i år ble Ålen rammet av en kraftig flom som gjorde mange husløse og i dag hadde de håp om svar på hva de skal gjøre.

– Kan vi bygge opp eller ikke?

John Moan

John Moan er fortvilet over at de ikke kan starte gjenoppbygging av Ålen sentrum.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK
Kari Øvrelid, regionssjef i NVE

Kari Øverlid, regionssjef i NVE, la fram planer for framtida.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Siden flommen har flere hus stått tomme. I tre måneder har huseierne ventet på å få svar på hva de skal gjøre.

– Det er jo fortvila for oss som har eiendommer i sentrum å gå slik å vente. Det jeg må ha svar på er om jeg skal starte gjenoppbygging eller om jeg rett og slett skal sannere huset, sier en av huseierne, John Moan.

Diskuterte flomsikring - ikke gjenoppbygging

I dag var Statens Vegvesen, Norges vassdrags- og energidirektorat og kommunen samla for å diskutere hva man skal gjøre med Ålen. Moan trodde at han og de andre beboerne i Ålen sentrum skulle få råd om hva de skal gjøre. Men det var bare flomsikring i framtida som var tema.

– Vi har gjort hydrauliske vurderinger som viser at vannet stuvet seg opp på oversiden av brua, så noe bør gjøres for å utvide elveløpet der, sa Kari Øverlid, regionssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat.

Noen vurdering av hva de flomrammede burde foreta seg kom hun ikke inn på.


Evakuert med helikopter

Møte om flomberedskap i Ålen.

En rekke offentlige etater var samlet til møte om flomsikring i Ålen. Svar på hva de flomrammede bør foreta seg kunne de ikke gi.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Møtet ga ingen svar

Møtet munner ikke ut i noen konkrete planer for det ødelagte sentrum eller råd til de som bodde og hadde sitt virke der.

– Hvem skal ta ansvaret? Er det vi som huseiere, kommunen, NVE eller Statens vegvesen? Vi må få svar på hvem som har ansvaret for at vi ikke kan komme i gang med å bygge opp igjen, sier Moan.

NVE har kartlagt hvor vannet gikk, men ingen av etatene kunne gi så mye som en anbefaling til de husløse.

– Vi har egentlig ikke kommet lenger enn det vi var før møtet. Ingen av etatene kom med løsninger. Nå skal vi vente på nye planer, og tida den går, sier en skuffet John Moan.

Helikopter evakuerer - flom i Ålen

Det var natt til 16. august store nedbørsmengder førte til at Gaula gikk over sine bredder og store deler av Ålen sentrum ble rasert. Folk ble evakuert fra oversvømte hus i helikopter.

Foto: Per Magne Moan, Nea radio

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.