NRK Meny
Normal

Her følger politiet familien til flyet

En palestinsk mor og hennes sju døtre, som har bodd i Namsos i flere år, ble i morges hentet av politiet.

Palestinere hentet av politiet

Her ankommer familien og sivilt politi Trondheim lufthavn Værnes. Noen få timer tidligere ble moren og de sju døtrene hentet av politiet hjemme i Namsos.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Boligen til palestinsk familie Namsos

Her ble moren og hennes sju døtre hentet ut i 6.30-tiden tirsdag morgen.

Foto: NRK

Familien har fått endelig avslag på søknaden om oppholdstillatelse.

For tre uker siden ble barnas far sendt til politiets utlendingsinternat på Trandum, og i 6.30-tiden i morges ble også resten av familien hentet ut av hjemmet i Namsos.

– Blir fortvilet på Norges vegne

Ifølge Namdalsavisa er de sju søstrene i alderen 5 til 19 år, og to av dem er født i Norge. Avisa skriver at familien skal tvangsreturneres til Jordan.

– De fleste av disse barna har levd nesten hele sitt liv i Norge. Jeg har ikke noen forståelse for at barn som har vært her i ni år, og som er norsk, sendes ut, sier Liv Aalberg, som er leder i støttegruppa for familien, til NRK.

Hun var på besøk hos familien senest i går kveld, og er ikke fornøyd med at politiet valgte å aksjonere tidlig tirsdag morgen.

– Jeg fikk beskjed ganske kjapt og jeg kjørte dit superfort, men det var stille da jeg kom fram. Jeg blir fortvilet på Norges vegne over at man har en så rask aksjon som i hvert fall ikke passer seg overfor en barnefamilie.

(Saken fortsetter under bildet)

Palestinere hentet ut av politiet

Familien har bodd i Namsos i flere år, men har fått endelig avslag på søknaden om oppholdstillatelse. Bildet er tatt i en annen anledning.

Foto: Privat

– Skulle gjerne fått fortsette på skolen

– Vi har vært klar over at dette har ligget på vent, sier Randi Dille, som er konstituert ordfører i Namsos.

Hun er glad for at søstrene fikk fullføre skoleåret.

– Samtidig skulle de gjerne fått vært her og fått lov til å fortsette på skole her i Norge. Det er ikke første gang dette skjer i landet, men Namsos har vært skånet for denne type ting tidligere. Derfor er det synd at denne familien rammes av vedtakene som UDI har gjort, sier Dille til NRK.

– De som ikke reiser frivillig, vet at de blir pågrepet

Saken styres fra Politiets utlendingsenhet i Oslo, som skriver dette i en e-post til NRK:

«Vi kan bekrefte at vi har pågrepet en familie i Namsos for uttransport. Utover det kan vi ikke uttale oss om enkeltsaker, og heller ikke om detaljer knyttet til pågående uttransporter.

På generelt grunnlag kan vi si at alle som får endelig avslag på asylsøknaden sin plikter å reise frivillig fra Norge innen en gitt frist. Det finnes flere gode støtteordninger for dette. Det er Utlendingsdirektoratet (UDI) i samarbeid med International Organization for Migration (IOM) som har ansvaret for frivillig retur. Personer eller familier som ikke reiser hjem frivillig vet at politiet vil pågripe dem før eller siden, slik at de blir uttransportert til landet hvor de har lovlig opphold. Det er derfor best for alle parter at man reiser frivillig. Retur med politiet er siste utvei, men vi sørger for at det blir en sikker og verdig hjemreise.»

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal