Hopp til innhold

På skattejakt i Værnes kirke

Eksperter gransker nå Værnes kirke fra 1100-tallet. Kirka har stått ganske uforandret gjennom 900 år.

Værnes kirke er blant de best bevarte middelalderbygningene i Norge. Landets fremste eksperter har denne uka jaktet på skjulte skatter i det gamle kirkebygget

Værnes kirke granskes nå av eksperter på middelalderkirker.

Morten Stiege

Morten Stiege er kunsthistoriker hos byantikvaren i Oslo.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Værnes kirke i Stjørdal er blant de best bevarte middelalderbygningene i Norge. Denne uka har landets fremste eksperter vært på skattejakt der.

14 eksperter

– Vi ser på den sammen, og da får vi se bygget fra forskjellige vinkler, sier Morten Stiege som er kunsthistoriker hos byantikvaren i Oslo.

Han er en av 14 eksperter som i fire dager skal granske kirka fra golv til tak. Og nettopp det spesielle taket er noe ekspertene på kirkebygg skal se nærmere på.

– Vi har vært på Færøyene og sett på en lignende kirke, og nå får vi se alt vi ønsker oss her i Værnes kirke, sier Stiege.

Ny praktbok

De 14 ekspertene skal skrive hvert sitt kapittel i en ny praktbok om middelalderkirka på Værnes. Kirka er bygd i romansk stil, og har 320 plasser.

– Den eldste delen i kirka er eldre enn deler av Nidarosdomen. Derfor tenker vi oss at denne kirka er ganske lik den kirka som stod i Nidaros før den store romanske katedralen ble bygd på 1150-tallet, sier kunsthistoriker Kjartan Hauglid.

Værnes kirke

Værnes kirke er stort sett slik den ble bygd først på 1100-tallet.

Foto: Tariq Alisubh/NRK