NRK Meny
Normal

– Er redd folk skal glemme hva han har gjort

Overlevende fra Utøya er redd alt fokuset på Anders Behring Breivik skal få folk til å føle sympati med han.

Hans Kristian Lilleberg

Hans Kristian Lilleberg kommer til å følge nøye med når rettssaken mot gjerningsmannen begynner.

Foto: Frank Almås / NRK

Flere hundre journalister, overlevende og andre var til stede i Oslo tinghus i dag da massemorderen skulle til sitt første åpne fengslingsmøte. Politiet var til stede med hunder og metalldetektorer for å undersøke alle som skulle overvære møtet.

Behring Breivik ble fengslet i 12 nye uker for terrorangrepet.

Del av sorgprosessen

Kristoffer Nicolaysen

Kristoffer Nicolaysen synes det er godt å at massemorderen er fratatt makten han hadde på Utøya.

Foto: Frank Almås / NRK

Men ikke alle som ønsket det kunne se Breivik i dag. Ved Verdal vgs. satt Hans Kristian Lilleberg og Kristoffer Nicolaysen og fulgte med på hva som ble skrevet på nettet fra Oslo. Begge to var på Utøya 22. juli og opplevde at flere av vennene ble drept av gjerningsmannen.

– Det er en del av min sorgprosess å se på dette. Jeg vil se han i en annen posisjon enn den han hadde da han var bevæpnet blant 700 ungdommer på Utøya. Det er noe annet å se han når han sitter i en rettssal uten noen til å hjelpe seg, sier Kristoffer Nicolaysen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hans Kristian Lilleberg og Kristoffer Nicolaysen

Hans Kristian Lilleberg og Kristoffer Nicolaysen følger godt med på det som kom ut fra det første åpne fengslingsmøte med Anders Behring Breivik.

Foto: Frank Almås / NRK

Følger media

Både han og kameraten er blant de som har fulgt det som har kommet fram i media om terrorsaken tett. Selv om fokuset har vært enormt omkring saken, mener de pressen stort sett har holdt seg innenfor grensene.

– Men det er vanskelig å hele tiden å bli påmint det som skjedde. Det kan bli litt mye noen ganger, og jeg frykter at folk skal bli lei av saken før rettssaken i det hele tatt har startet, sier Hans Kristian Lilleberg.

Frykter sympati

De to frykter at alt fokuset på Anders Behring Breivik på dager som dette skal få folk til å følge sympati med han.

– Fokuset rundt han som person mener jeg er negativt. Det at vi hører så mye om han kan være med på å myke han opp for folk. Jeg er redd folk skal glemme hva han har gjort, og føle sympati for han, sier Lilleberg.