Hopp til innhold

– Fortsatt fare for at han kan ødelegge bevis

Retten mener det fortsatt er fare for at Breivik kan ødelegge bevis, og at han kan ha fått hjelp til å utføre terrorhandlingene. Derfor fengslet de ham i 12 nye uker.

Video Dommer Torkjel Nesheim leser opp konklusjonen i kjennelsen

Dommer Torkjel Nesheim leser opp konklusjonen i kjennelsen.

Tingrettsdommer Torkjel Nesheim svarte etter kjennelsen var lest opp på spørsmål fra media.

Han ble spurt om hvorfor han stanset Breivik da han ville tale til de pårørende under fengslingsmøtet tildligere i dag.

– Dette er ikke en hovedforhandling der han skal forklare hele sitt handlingsmønster. Jeg ønsket ikke at han skulle bruke dette som en talerstol eller til rettferdiggjøring for sine gjerninger, svarte Nesheim.

– 12 uker ikke for stort inngrep

Dommeren viste til Breiviks forklaring da han leste opp kjennelsen i dag.

– Utfra dette finner retten det tilstrekkelig bevist at siktede hadde et terrorforsett, sa Nesheim da han leste opp kjennelsen.

– Retten mener at fortsatt varetektsfengsling i 12 uker ikke er et uforholdsmessig inngrep, og at fortsatt fengsling er tilstrekkelig begrunnet, fortsatte han.

Nesheim understreker også at det gjenstår fortsatt mye etterforskning.

– Saken har en helt ekstraordinær karakter og omfang, og det er grunnlag for at siktede vil ødelegge bevis dersom han løslates, sa tingrettsdommeren.

Han legger også til grunn for at Breivik kan ha fått hjelp til å utføre terrorhandlingene, selv om det ikke er funnet konkrete holdepunker dette.

(Saken fortsetter under bildet)

Tegning av Anders Behring Breivik

VILLE LØSLATES: Anders Behring Breivik begjærte seg selv løslatt i retten i dag.

Foto: Esther Maria Bjørneboe (rettstegning)

– Siktede har i sine politiavhør holdt tilbake informasjon, noe som gjør det vanskelig for politiet å få avkreftet eller bekreftet om han har hatt medvirkere.

– Etter rettens mening er det forsatt slik at det ikke kan fastslås at det bare er en teoretisk mulighet for at siktede har hatt medhjelpere, utdypet tingrettsdommeren.

Kan få besøk i fengselet

Politiet ba om 12 ukers brev- og besøkskontroll i dag, men åpnet for at Breivik kunne motta besøk i fengselet.

Retten bestemte seg for å gi besøkskontroll og medieforbud.

– Det er tilstrekkelig med brev- og besøkskontroll i åtte uker, mens medieforbudet gjelder til 12.desember, fortsetter Nesheim.

– Besøkskontroll betyr i praksis at i den grad han skal ha besøk av noen, blir det med en av våre etterforskere til stede slik at vi kan kontrollere situasjonen, sier politiadvokaten, forklarer politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby.

Han sier det har kommet mange forespørsler om besøk til Breivik, men at ingen hittil har blitt godkjent. Breivik har ikke selv bedt om å få besøk av noen spesielle.

(Saken fortsetter under bildet)

Oslo tingrett

KØ: Det var stor pågang av både presse, pårørende og publikum da fengslingsmøtet fant sted i dag.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Usikkert om de vil anke

Hvis kjennelsen blir stående betyr det at Behring Breivk kan lese aviser og andre nyhetsmedier etter 12. desember.

Ifølge Nesheim betyr en opphevelse av medieforbudet at Breivik også får tilgang til internett, men han understreker at det er opp til fengselsmyndighetene hvordan dette vil fungere i praksis.

Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra sier til NRK at de ikke har tatt stilling til om de skal anke, men at de vil lese kjennelsen først.

Forsvarer Geir Lippestad protesterte mot politiets ønske om å forlenge varetekten med 12 uker. Han hevder det bør holde med kortere tid i første omgang av hensyn til Breiviks helsetilstand.

Ifølge Kraby ønsker de at siktede varetektsfengsles i hovedsak på grunn av bevisforspillelsesfare.

Politiadvokaten sier at politiet er fornøyd med fengslingskjennelsen mot Anders Behring Breivik, men at de vurderer å anke spørsmålet om medieforbud.

Lippestad og Kraby

12 UKER: Forsvarer Geir Lippestad (t.v.) ba om at retten kun ga Breivik kortere tid i varetekt i første omgang, og heller forelenget på nytt av hensyn til Breiviks helsetilstand.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

– Det er kommet ut en rekke opplysninger som vi ikke ønsker at siktede skal bli kjent med. Med internett kan han gå tilbake i tid og finne disse, sa han.

Ifølge Kraby fremstår Behring Breivik på mange måter likt som under avhør når han snakker i retten.

Behring Breivk har vært isolert fra omverdenen siden 22. juli.

Opphevet referatforbudet

Fengslingsmøter er vanligvis underlagt referatforbud, men retten opphevet referatforbudet i formiddag.

– Vi oppfordrer alle til på overholde rettens krav til ro og verdighet, uttalte dommer Torkjel Nesheim før møtet startet klokka 11 i dag.

Ambulansepersonell er på plass i tinghuset. Hundepatruljer inspiserte pressen på vei inn i lokalet.

Dommeren spurte først politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby om politiet hadde noen motsigelser mot at referatfordbudet ble opphevet. Verken han eller Lippestad motsatte seg dette.

Redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle uttalte seg på vegne av pressen.

Første møte med folk og presse

Det er første gang den terrorsiktede møte pressen, samt overlevende og etterlatte etter terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli. 77 personer mistet livet og mange ble hardt skadd i angrepene.

Fengslingsmøtet mandag er det første med åpne dører siden terrorangrepet, og det er ventet at flere hundre mennesker vil kjempe om rundt 300 plasser i tilhørersalen.

Minst 48 overlevende, pårørende, ledsagere og bistandsadvokater vil være til stede. I tillegg kommer rettsmøtet til å bli dekket av rundt 170 journalister og fotografer fra Norge og utlandet, ifølge tingrettens anslag.

Begrunnelsen for forbudet og kontroll på grunn av fare for at bevis skal ødelegges. I den forbindelse viste retten til at deler av media driver med egen etterforskning, og at det er skrevet mye om saken.

Fornærmede

MANGE TILHØRERE: På benkene i Oslo tingrett satt mange av de overlevende og pårørende.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

AKTUELT NÅ