Hopp til innhold

Overgrepssiktet familiefar kan ha forgrepet seg mot 50 ofre

Overgrepssaken mot en mann i 40-årene fra Trondheim kan omfatte 50 mindreårige, opplyser politiet på en pressekonferanse. Mannen har selv barn og er tidligere dømt i tre saker.

Pressekonferanse hos politiet i Trondheim

SIKTELSEN UTVIDES: – Vi har avhørt 21 barn under 16 år. Vi skal avhøre flere titalls jenter til. Siktelsen vil bli utvidet, og vi kan ende opp med over 50 fornærmede i saken, sier politiadvokat Marianne Høyer i Trøndelag politidistrikt (i midten).

Foto: Morten Andersen / NRK

Siktelsen omhandler blant annet kjøp av sex, overgrep og direkteoverførte overgrep fra Filippinene. Mannen har hatt kontakt med barn over nettet, men også fysisk. Siktelsen omfatter blant annet grove voldtekter.

– Vi har avhørt 21 barn under 16 år. Vi har også avhørt noen over 16, sier politiadvokat Marianne Høyer i Trøndelag politidistrikt.

De fleste jentene i denne saken er mellom 13 og 15 år, men noen er også så unge som 11 år.

– Vi skal avhøre flere titalls jenter til. Siktelsen vil bli utvidet, og vi kan ende opp med over 50 fornærmede i saken, sier Høyer.

Brukte annen identitet

– Ofrene i denne saken er helt vanlige trønderske jenter – noen kommer fra andre politidistrikt. De fleste holder til i Trondheim, og de er fra alle samfunnslag og holder på med vanlige ting, sier Høyer.

Mannen har brukt en annen identitet i kontakt med barna på nettet – som har startet på sosiale medier. Han har skaffet seg tillit, og deretter blant annet fått tilsendt nakenbilder.

– Flere jenter sier i avhør at de skammer seg over at de har deltatt i chattingen. De har blitt advart mot dette, men de har gjort det likevel, sier politiadvokaten.

SE HELE PRESSEKONFERANSEN: Torsdag orienterte politiet pressen på Sentrum politistasjon i Trondheim om den omfattende overgrepssaken – som bare vokser i omfang.

Startet på Instagram og Snapchat

– Den første kontakten er på Instagram. Der har mange jenter profiler og informasjon om sin Snap-bruker. Så har han kontakta jentene på Snapchat direkte. Deretter skjer det som vi har advart om: Barn tar kontakt med noen de ikke hvem er, sier Høyer.

Denne saken har utviklet seg siden den siktede mannen først ble varetektsfengslet i desember i fjor, opplyser politiet.

– Mannen i 40-årene er i fast jobb, har barn og er dømt tre ganger tidligere for å ha overgrepsmateriale. Han erkjenner straffskyld for deler av det han er siktet for, sier Høyer.

Den siktede ble torsdag morgen varetektsfengslet i åtte nye uker. Den siktede samtykker til videre varetektsfengsling, opplyser mannens forsvarer, Kolbjørn Lium.

– Han erkjenner i det vesentligste straffskyld. Han har samarbeidet med politiet under hele etterforskningen, sier Lium til NRK.

Vil advare foreldre

Eksempel på seksuell kontakt med unge jenter på sosiale medier

BLE TILBUDT PENGER MOT SEX: For noen dager siden fikk politiet tilsendt denne Messenger-meldingen fra en ung jente, som opplevde å bli kontaktet og tilbudt penger for sex med en 39-åring.

Foto: Politiet

Politiet ber om at foreldre følger med og snakker med barna sine om hva de gjør på nettet.

– Gjennom dialog kan de snakke med barna om dette med anonyme profiler og forespørsler om sex. Jeg ønsker at foreldre er tettere på sine barn, for å følge med hva de gjør på nettet. Det å ha åpne profiler gjør at barna er ekstra sårbare, og kanskje er ikke det så smart, sier forebyggendekoordinator Audun Vårvik i Trøndelag politidistrikt til NRK.

I fjor opprettet politiet i Trøndelag en egen gruppe som arbeider med seksuelle overgrep mot barn på internett (Sobi-gruppen). De forteller at det ikke er uvanlig at unge jenter får forespørsler på sosiale medier om å dele seksuelle bilder og videoer.

– Ut ifra denne etterforskningen kan vi si at det er et økende problem at veldig unge jenter selger sex mot penger, sigaretter, alkohol eller dyre klær, sier etterforskningsleder i Sobi-gruppen, Cathrine Martinsen, til NRK.

Politiet med pressekonferanse om omfattende overgrepssak i Trondheim

BER FORELDRE FØLGE MED: Audun Vårvik og Cathrine Martinsen i Trøndelag politidistrikt ønsker at foreldre snakker med barna sine om hva de gjør på nett – og hvem de har kontakt med.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Stort samfunnsproblem

– Barn og unge må advares mot dette med å ha kontakt med folk de ikke vet hvem er. Vi synes – og har erfart – at det er påfallende hvor lett jenter deler nakenbilder og videoer hvor de gjør ting med seg selv som er grovt, sier politiadvokat Høyer.

Politiet ber publikum om å ta skjermdumper og ta kontakt med politiet hvis de opplever at fremmede tar kontakt og ber om bilder og lignende.

At én person kan ha fått tilgang til over 50 unge jenter via nettet, og begå overgrep på denne måten, viser hvor stort samfunnsproblem dette er, mener politiet.

– Dette er et stort samfunnsproblem. Måten å kontakte barn og unge for å begå straffbare handlinger. Dette kan vi ikke løse alene, sier Høyer.

Siste fra Trøndelag