Over 22 000 besøkende til Kosmorama: – En fantastisk uke

På festivalens siste dag var det registrert 22 255 besøkende til filmfestivalen Kosmorama i Trondheim.

Silje Engeness, direktør Kosmorama

Silje Engeness, direktør for Kosmorama, er særlig fornøyd med at festivalen opplevde en markant økning i oppslutningen om barneprogrammet Kosmokids.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival åpnet tirsdag 8. mars og avslutter søndag. Den positive publikumsutviklingen fra fjorårets rekord fortsetter. Klokka 14 på søndag, festivalens siste dag var det registrert 22.255 besøkende.

Festivalen i 2015 endte på 22.000 besøkende og med dette er det i år en liten økning. Fram til i fjor har festivalen ligget på rundt 16.000-18.000 publikummere.

– Det har vært en fantastisk uke og en vellykket festival. I år har vi hatt en komprimert festival, hvor det meste har skjedd på Nova Kinosenter. Effekten er fulle saler hvor folk ser film sammen, sier en fornøyd direktør for Kosmorama, Silje Engeness til NRK.

Blant årets publikumsfavoritter var blant annet den palestinske filmen "Idol", danske "Under sandet", indiske "Angry Indian Godesses" og trønderske "Mammas drøm".

– Årets utekino ble kanskje i kaldeste laget, men det ble likevel magisk å se Singing in the rain med utsikt over Nidelven, sier Engeness.

Kosmorama åpnet

Kosmorama åpnet tirsdag.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Barneprogram populært

Festivalen opplevde også i år en markant økning i oppslutningen om barneprogrammet Kosmokids, den siste helgen av festivalen.

– Det er veldig gøy at barnefamiliene i Trondheim tar Kosmorama mer og mer i bruk, sier Engeness.

Mer enn tusen personer var med på arrangementene i foajeen i samarbeid med Ablemagic og flere av årets barnefilmer ble utsolgt.

– Årets Kanonpris-show på Byscenen var en suksess og det vakte også stor begeistring at NTNU Filmpris ble utdelt for første gang, sier Engeness.

«Den tilfeldige rockestjernen» vant publikumsprisen Filmwebs Kanonpris, mens Filmskaper Håvard Bustnes stakk av med NTNU-prisen som en aktør som er med på å sette midtnorsk film på kartet.

Kan være siste Kanonpris

Men Kanonprisen kan være delt ut for siste gang. Sterke krefter vil nemlig ha bare én filmpris i Norge, skriver adressa.no.

– Hvis Kanonprisen ikke lenger skal få støtte, vil det også få konsekvenser for Kosmorama, sier Engeness til avisa.

Allerede 5. april er Kosmorama i samarbeid med Trondheim Kino vertskap for besøket av Liv Ullmann i forbindelse med åpningen av troférommet «Et rom med Liv» på Nova Kinosenter.

 Qais Attalah i Trondheim

13 år gamle Qais Attalah fra Gaza har en av hovedrollene i filmen Idol, som hadde Norgespremiere på den internasjonale filmfestivalen Kosmorama i Trondheim.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK