NRK Meny

Opplever det verste kornåret noensinne

Nord-Trøndelag opplever trolig det verste kornåret noensinne. Vondt er gått til verre i løpet av juni, og mange kornbønder vil trolig tape titusenvis av kroner på uåret.

Glissen kornåker

Glisne og usådde kornåkre er blitt et vanlig syn i Nord-Trøndelag denne sommeren.

Foto: Espen Sandmo/NRK
Espen Sandmo
Journalist

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Anstein Lyngstad

Anstein Lyngstad er assisterende landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

I forrige uke var så mye som en tredel av kornarealet i deler av Nord-Trøndelag fortsatt usådd på grunn av mye regn og kulde. Særlig ille med mye regn har det vært i Steinkjer-området, ifølge fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Har ikke statistikk

– Vi har aldri opplevd noe lignende, og det er ingen som kan huske et så dårlig år for kornproduksjon i deler av fylket. Vi har i alle fall ikke statistikk som viser noe lignende, og spør du 90-åringer har heller ikke de opplevd noe sånt før, sier assisterende landbruksdirektør i fylket, Anstein Lyngstad.

Kommer ikke kornet i jorda får heller ikke bøndene utbetalt produksjonstilskudd. Det betyr store tap for veldig mange.

– Det er vanskelig å beregne tapene for det er hele tiden en bevegelse når det gjelder hvor mye korn som blir sådd. Enkelte bønder kan nok tape opp mot 100.000 kroner, tror Lyngstad.

Bedre framover

Noen stor kornhøst ser det ikke ut til å bli uansett vær framover. 2015 blir nærmest å regne som et uår. Men nå ser det ut til at regnet tar en pause og at sola titter fram fra tunge og mørke skyer.

– Jeg har sikkert som mange studert langtidsvarselet, og det ligger an til bedre vær ei uke framover. Da håper vi at det blir såpass brukbare forhold på åkrene at folk får sådd det meste av arealet sitt. Men det begynner å bli seint på året, og skal kornet modnes må det i jorda ganske snart, understreker Anstein Lyngstad.

Glissen kornåker

Mye regn og kaldt vær har gitt tidenes dårligste kornår i Nord-Trøndelag.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Video fra Trøndelag


< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.