Hopp til innhold

Økonomene skroter gamle oljeprismodeller

Oljeprisen har stupet det siste året, og det får alvorlige følger for norsk økonomi. Nå legger økonomene bort de gamle oljeprismodellene, og starter jakten på nye som kan finne ut hva olje vil koste i tida framover.

Oseberg er et et olje- og gassfelt i norsk sektor av Nordsjøen, på norsk kontinentalsokkel

Prisen på norsk olje og gass har falt dramatisk det siste året.

Foto: SCANPIX / Reuters Creative

Ragnar Torvik, professor ved NTNU

Ragnar Torvik er professor i samfunnsøkonomi ved NTNU i Trondheim.

Foto: NTNU

Denne uka nådde oljeprisen en ny bunnotering med 33 dollar per fat. Prisen er den laveste siden 2004. I 2012 var den på 120 dollar fatet.

– Hvis lønna vår skulle vært oljeprisen, da kunne det vært sånn at den neste år var 20 dollar, eller 100 dollar, sier professor i samfunnsøkonomi Ragnar Torvik ved NTNU til NRK.

Verdens viktigste

Oljeprisen er en av verdens viktigste priser, og har stor innvirkning på norsk økonomi. Nå er 129.000 nordmenn uten arbeid, og boligprisene faller i enkelte området av landet. Særlig der oljerelatert industri står sterkt.

– Det fundamentale problemet med oljeprismodellene er at man bruker fortida for å prøve å si noe om framtida. Men olje og politikk henger sammen. Mange av de store endringene vi har sett i oljeprisen, skyldes politiske konflikter. Saudi-Arabia pumper opp olje og enkelte mener de presser Iran økonomisk. Da kan prisen endre seg mye, sier Torvik.

Men det kan også komme tekniske nyvinninger som endrer utvinningen av olje. Det kan også virke inn på prisen.

Oljeprisen påvirker aksjemarkedet, og staten mister inntekter hvis den faller. Den gir også lavere rente, og gjør at det blir dyrere å kjøpe utenlandske penger. Det gjør blant annet utenlandsferien dyrere.

Nye metoder

Økonomene prøver derfor å lage nye regnemetoder. De legger inn amerikanske, revolusjonerende skiferolje, og at kineserne trenger mindre olje enn tidligere. For det er viktig å lage gode beregninger som kan gi oss større økonomisk forutsigbarhet.

– For Norge ville det vært en enorm fordel å få modeller som bedre kunne forutsi prisen. Men de modellene vi har er det beste akkurat nå og vi skal kanskje ikke være så opphengt i det som har skjedd. Framtida kan bli veldig forskjellig fra fortida, sier professor Ragnar Torvik.