Regn og vind kan gi store utfordringer

Mye nedbør fører til vanskelige kjøreforhold. Politiet ber folk om å kjøre forsiktig. Meråkerbanen mellom Hell og Storlien er stengt på grunn av rasfare.

Bil av veien i Ogndal

Regn fører til vanskelige kjøreforhold flere steder i Midt-Norge fredag morgen. Denne melkebilen havnet i grøfta på speilhålken i Nord-Trøndelag.

Foto: Karl Jørgen Marthinsen

Det har allerede kommet en del, og beboere i Midt-Norge og på Nordvestlandet har mye mer nedbør i vente.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland. Alle steder er det varslet store nedbørsmengder.

I områdene mellom Sunnfjord og Møre og Romsdal kan det komme opp mot 120 millimeter på det meste, i løpet av kun ett døgn.

– I første omgang er det alt regnet som bekymrer, forteller statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

Meråkerbanen er stengt mellom Hell og Storlien på grunn av ras og rasfare. Først gikk et lite steinras på strekningen, og med mye nedbør i vente blir banen ikke åpnet i dag. Trafikken kommer tidligst i gang lørdag klokken 8, opplyser Jernbaneverket.

Kjør forsiktig

Flere steder er det meldt om vanskelige kjøreforhold. Politiet i Møre og Romsdal melder om mye vann i veibanen på E39 mellom Rotsethorntunnelen og Hjartåbergtunnelen.

– Kjør forsiktig, er oppfordringen fra politiet.

Fylkesveg 53 mellom Årdal og Tyin i Sogn og Fjordane var stengt mellom klokken 07.00 og 10.00 på grunn av uvær.

På E6 i Nord-Trøndelag ved Brekkvasselv var det i 11.30-tiden stengt en halvtime på grunn av bilberging.

Det meldes om tett snødrev, dårlig sikt, slapsete og glatt og svært vanskelige kjøreforhold mellom Harran og Snåsa, ifølge tips.

Trailer kjørte av veien på E6

På E6 i Nord-Trøndelag var det stengt i bakkene ved Brekkvasselv fra kl. 11.30 på grunn av bilberging.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

I Ogndal gikk det galt for føreren av en melkebil som skulle hente melk på en gård fredag morgen. Han kom ikke til skade, men mistet kontrollen på kjøretøyet.

I 06.30-tiden kunne 110-sentralen i Møre og Romsdal melde at brannvesenet måtte rykke ut for å hjelpe en huseier som hadde fått kjelleren full av vann.

På fylkesveg 655 i Møre og Romsdal er Norangsdalen stengt på grunn av fare for ras, melder Statens vegvesen. Jernbaneverket oppfordrer alle som reiser med tog til å være forsiktige på plattformene, Underkjølt regn fører til glatte plattformer.

Laster Twitter-innhold

Advarer mot flom

Alt regnet kombinert med snøsmelting gjør at Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, nå advarer mot både jordskred og flom. «Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales», skriver de på sine nettsider.

– Det kan komme 60 til 80 millimeter nedbør på 24 timer i Trøndelag, sier vakthavende hydrolog Elise Trondsen ved flomvarslingen i NVE.

Flom- og skredfaren er foreløpig på gult nivå. Det betyr at det kan forekomme store flomskader og problemer lokalt.

Vind, regn og paraply i Stavanger

Regn og vind kan gi store utfordringer fredag.

Foto: Erik Waage/NRK