NRK Meny
Normal

Husk paraply og støvler på vei til jobb

Regn og vind kan gi store utfordringer i Trøndelag på fredag. Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, advarer mot både jordskred og flom.

Vind, regn og paraply i Stavanger

Regn og vind kan gi store utfordringer fredag.

Foto: Erik Waage/NRK

– Det kan komme 60 til 80 millimeter nedbør på 24 timer i Trøndelag, sier vakthavende hydrolog Elise Trondsen ved flomvarslingen i NVE.

Det verste været er meldt å komme fra klokken 24 torsdag til klokken 24 fredag.

Flomfare

NVE skriver på sine nettsider at flomvarselet kommer av at kombinasjonen mye regn og snøsmelting "vil føre til vannføring på gult nivå i elver og bekker der de største nedbørmengdene kommer." Det blir pøsregn, storm og plussgrader.

– Det hadde ikke blitt flom om det bare var snøsmelting, men det blir en dårlig kombinasjon når det kommer i tillegg til mye bedbør. Når det er is på bakken blir konsekvensen at man får en tett flate istedenfor at nedbøren suges opp i marka. Dette gjør at flomvannet ikke har noe naturlig sted å renne, sier Trondsen.

Hun forteller videre at det kan komme oversvømmelser på steder det normalt ikke ville vært.

Flom

NVE advarer om flomfare i Trøndelag, som følge av store nedbørmengder og sterk snøsmelting.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Mye nedbør

– I første omgang er det alt regnet som bekymrer, forteller statsmeteorolog Kristen Gislefoss

Det kan komme nærmere 100 millimeter nedbør på tre døgn på de mest utsatte stedene.

Laster Twitter-innhold

Tross ekstreme nedbørsmengder i trøndelagsfylkene havner vi kun på en god og våt andreplass. Områdene mellom Sunnfjord og Møre og Romsdal får mest av det våte. Her kan det komme opp mot 120 millimeter, i løpet av kun ett døgn.

Del dine værbilder

Dersom du har tenkt deg ut ruskeværet- send oss eller del dine bilder med emneknagg #nrktrøndelag eller send inn til trondelag@nrk.no