NRK Meny
Normal

Nytt krefttilfelle i Rosenborg-saken

En tidligere NTNU-student fra Island har fått kreft etter å ha jobbet i Rosenborg-laboratoriene. Nå vurderer han å gå til retten for å få erstatning.

Illustrasjonsfoto

En ny person er knyttet til kreftskandalen ved de tidligere Rosenborg-laboratoriene til NTNU.

Foto: Rune Kjær Walberg / NRK

– Han forstod at hans krefttilfelle var litt mer omfattende da han leste om Rosenborg-saken i norske medier, forteller mannens advokat, Steinar Winther Christensen, til NRK.

Mannen går med dette inn i rekken av personer som har utviklet ulike typer kreftsykdom etter å ha vært student eller ansatt ved Rosenborg-laboratoriene til NTNU i Trondheim.

Flere har fått millionerstatning

– Han har utviklet en sjelden type lymfekreft, og er veldig syk, sier advokat Winther Christensen.

Nettopp lymfekreft og beinmargskreft er den typen kreft som har blitt satt i sammenheng med eksponering fra kjemikaler i forbindelse med arbeid ved Rosenborg-laboratoriene. Islendingen skal ha vært student ved laboratoriet i 1989 og 1990.

Ifølge Forskerforum.no har ni tidligere ansatte og studenter inngått hemmelige forlik med staten på mellom 500.000 og 13 millioner kroner etter å ha fått kreft.

Vet ikke om de går til retten

Ifølge advokaten er det ennå usikkert om islendingen går til retten med et erstatningskrav.

Først ønsker de å melde saken inn for NTNU, og la universitetet engasjere noen eksperter til å se på islendingens tilfelle. Men Winther Christensen ser ikke bort fra muligheten om å gå rettens vei.

– Vi får se hva de sakkyndige konkluderer med, før vi gjør noe videre. Eventuelt kan vi gå vår egen vei og bringe saken inn for domstolen med en gang, uavhengig av undersøkelsene som NTNU og staten selv gjør, sier Winther Christensen.