NRK Meny
Normal

Nytt funn under Klemenskirken

Som om ikke en gavepakke fra revidert nasjonalbusjett var nok, kunne arkeologene i dag presentere et nytt og merkelig funn i fundamentet ved alteret.

Nytt funn under Klemenskirken
Foto: NIKU

Steinen er en sandstein av en annen type enn de som ellers danner alteret. Da steinen ble løftet bort åpenbarte det seg et hull en drøy halvmeter ned i bakken.

Vi er ikke sikre på hva dette hullet er, men heller til at det kan ha en eller annen religiøs betydning, sier leder av utgravingene, Anna Petersén.

Det kan være at man senket tøy eller klær ned i hullet for å komme nærmere det hellige, men vi vet ikke. Derfor har vi invitert tidligere direktør i Nidarosdomens restaureringsarbeider, Øyvind Lunde, og sogneprest i St. Olav domkirkemenighet, Egil Mogstad for å hjelpe oss å tenke videre.

Arkeologisk funn Trondheim

Statsråd Vidar Helgesen og riksantikvar Jørn Holme på hver side av utgravingsleder Anne Petersén som holder steinen

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Raust fra Regjeringen

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett 31 millioner kroner til å sikre fortsatt utgraving. Pengene skal blant annet brukes til å lage et visningsrom og et formidlingsopplegg. Fra før er det klart at Riksantikvaren gir 21 millioner til det samme.

Vidar Helgesen

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen besøkte utgravingen av Klemenskirken

Foto: Vigdis Waagø-Wares / NRK

Dette er jo et arkeologisk funn i verdensklasse, og det er et funn som nesten dag for dag nå forteller oss mer om Norge. Da er det viktig at det også kan bidra til at Trondheim får enda mer turisme og enda mer interessant å by på for Norge, Europa og verden, sier statsråd Helgesen.

Topp 10 i verden i 2016

At Klemenskirken ble funnet er rangert som ett av de ti mest oppsiktsvekkende arkeologiske funnene i fjor. Og hvis ikke sensasjonene fortsetter å strømme på skal utgravingene være fullført i løpet av året.

Nytt funn under Klemenskirken

– Vi er ikke sikre på hva dette hullet er, men heller til at det kan ha en eller annen religiøs betydning, sier leder av utgravingene, Anna Petersén.

Foto: NIKU