Hopp til innhold

Olav den helliges kirke på arkeologisk toppliste

Funnet av Klemenskirken i Trondheim har havnet på listen over de ti mest spennende arkeologiske funn i verden i 2016.

Anna Petersén, arkeolog

I en bakgård i Trondheim sentrum har arkeologer funnet rester av det de tror var Klemenskirken der kisten til Olav den hellige sto på alter i 25 år etter hans død.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Arkeologer hos Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) fant restene av Klemenskirken til Olav den hellige i Trondheim sentrum i november.

Funnet er ranket som nummer seks på Heritage Dailys topp-ti-liste over arkeologiske oppdagelser i 2016.

– Eksklusiv liste

Heritage Daily er en internasjonal nettside som publiserer nyheter om arkeologi og kulturarv.

– Det er en stor anerkjennelse å komme på en slik eksklusiv liste. Dette har hele teamet som har deltatt i utgravningen fortjent, sier arkeolog og prosjektleder Anna Petersen i NIKU.

De første miraklene rundt Olav den hellige skal ha skjedd rundt nettopp Klemenskirken, og det var her han ifølge sagaen ble erklært som helgen.

Tomteeieren: – Stas

Koteng

Ivar Koteng har bidratt til utgravingen av Klemenskirken.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

En av dem som var med og la til rette for den arkeologiske utgravingen er Ivar Koteng, eiendomsutvikler, styreleder i RBK og svært engasjert i byutviklinga av Trondheim.

Koteng eier tomta hvor rester av Klemenskirken ble funnet, og har fått skryt av både arkeologer og Riksantikvar for samarbeidsvillighet og ikke minst viljen til å bruke millioner kroner av egen lomme for å sikre utgravingene.

– Det er stas at funnet har havnet på den eksklusive lista. Det å finne denne kirka, som stemmer med Snorres saga, er veldig artig, sier han til NRK.

Koteng mener det er viktig å få forståelse for historien når byen skal utvikles.

– Når man går en tur i Roma, ser man ikke mange bygg som er revet. Vi har litt å lære der. På den annen side vokser jo byen fort, så vi må også bygge tett der vi kan bygge tett – men samtidig ta hensyn til det historiske. Det tror jeg ikke er vanskelig, sier Koteng, som er en av de nominerte til Årets Trønder 2016.

Kong Olav den helliges død

Olav den helliges fall i slaget på Stiklestad.

Foto: Peter Nicolai Arbo (1831–1892) / Wikimedia Commons