NRK Meny
Normal

31 millioner til Klemenskirken i Trondheim

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) gir 31 millioner kroner ekstra til de arkeologiske undersøkelsene av Klemenskirken i Trondheim.

Anna Petersén, arkeolog

Utgravningsleder Anna Petersén i restene etter Klemenskirken i bakgården i Trondheim sentrum. Regjeringen har bestemt at de ønsker å sikre de arkeologiske funnene her.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Det arkeologiske funnet av Klemenskirken, er en internasjonal sensasjon. Det er av stor historisk interesse å sørge for at denne skatten blir sikret for fremtiden. Vi håper at det nye visningsrommet for Klemenskirken vil gi Trondheim kommune en helt ny og spennende attraksjon, med et stort potensial for næringsutvikling og turisme, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en pressemelding.

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett 31 millioner kroner til sikring av utgravingen.

Pengene skal blant annet brukes til å etablere et visningsrom og et formidlingsopplegg.

Historiske funn

Utgraving Klemenskirka

Det er blitt funnet hodeskaller med stein i munnen under utgravingen. Dette tyder på at de som ble gravlagt døde under spesielle omstendigheter.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ministeren tilbringer hele torsdagen i Trondheim, hvor han skal møte utgravningsleder Anna Petersén og få en omvisning rundt de oppsiktsvekkende funnene som ble gjort midt i november i fjor. Arkeologer hos Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) fant da restene av Klemenskirken til Olav den hellige.

I mars ble det også kjent at Riksantikvaren gir 21 millioner kroner til undersøkelsene.

På arkeologisk toppliste

Før sommeren skal arkeologene være ferdige med sine undersøkelser. Da er det næringstopp og tomteeier Ivar Koteng som tar over arbeidet. Koteng skal bygge et næringsbygg på stedet, men det er også bestemt at ruinene av kirken og andre funn fra utgravingen skal presenteres i et fremtidig besøkssenter, i underetasjen av dette bygget.

Funnet av Klemenskirken i Trondheim havnet på listen over de ti mest spennende arkeologiske funnene i verden i 2016.

– Det er stas at funnet har havnet på den eksklusive lista. Det å finne denne kirka, som stemmer med Snorres saga, er veldig artig, sa Koteng til NRK i desember.

Klemenskirken

Flere skjeletter: Funnene tyder på at de døde under spesielle omstendigheter, muligvis på grunn av svartedauden eller andre lignende epidemier.

Foto: Morten Andersen / NRK

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25