Hopp til innhold

Jiana kom fra Syria for tre år siden – nå driver hun sin egen frisørsalong

Over 50.000 flere innvandrere er i jobb nå enn for fem år siden. Nav mener arbeidsgivere har fått øynene opp for jobben de gjør.

Jiana Nadaf

STARTET EGEN FRISØRSALONG: Jiana Nadaf har lært seg norsk på rekordtid. Hun startet egen frisørsalong i Verdal for rundt ti måneder siden. Kunde Elisabeth Abelsen er svært fornøyd.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Familien flyktet fra Syria til Norge for tre år siden. Nå tar Jiana Nadaf imot kunder i sin egen frisørsalong i Verdal i Trøndelag.

– Jeg trives så mye. Det er hyggelig å treffe mennesker hele tiden. Jeg lærer hele tiden mer norsk. Det blir flere og flere faste kunder, sier Nadaf til NRK.

Tobarnsmor Jiana jobbet i ni år som frisør i hjemlandet før hun kom til Norge. For ti måneder siden åpnet hun sin egen frisørsalong. Mannen hennes, Elias Abdulnour, jobber nå med melkekyr på en gård.

Og denne familien er ikke alene om å lykkes som innflyttere i Norge.

– Kan komme i arbeid hvis de bare får sjansen til det

– Dette er et fantastisk eksempel på hvordan flyktninger – som både har kunnskap og ressurser – kan komme i arbeid hvis de bare får sjansen til det, sier rektor i Møllegata voksenopplæring, Torbjørn Nordvoll, til NRK.

Både Jiana og Elias fikk hjelp til relevante praksisplasser av Møllegata voksenopplæring, som er underlagt Verdal kommune. Etter hvert endte praksisen med arbeid for begge.

– Det gjelder å finne arbeidsplasser som matcher det som folk er gode på. Vi har en egen jobbcoach, og vi merker virkelig at det har gitt økt resultat, sier Nordvoll.

Stadig flere innvandrere er sysselsatt

Rundt 439.000 innvandrere var sysselsatt i slutten av 2019, ifølge nye tall fra Statistisk sentralbyrå. For fem år siden var 382.000 innvandrere i arbeid.

Andelen innvandrere som er sysselsatt har også økt fra 2014 til 2019 – fra 63,4 prosent til 67,1 prosent.

Bare det siste året har andelen sysselsatte blant innvandrere økt med 16.600 – eller 0,6 prosentpoeng.

– Andelen av innvandrere som er i jobb går opp. Gledelig nok, sier leder i Nav i Verdal i Trøndelag, Ola Sagbakken.

Det er samtidig store variasjoner i sysselsettingsnivået innvandrergruppene imellom. Innvandrere fra Norden og EØS-landene ligger på det høyeste nivået med henholdsvis 79,5 og cirka 75 prosent.

Blant innvandrere har menn en sysselsettingsandel på 71 prosent, mens kvinnene ligger på 63. For den øvrige befolkningen ligger disse tallene på henholdsvis 80,4 og 76,7 prosent.

Ole Sagbakken, leder NAV Verdal

GLEDELIG UTVIKLING: Ola Sagbakken, leder i Nav Verdal, ser at sysselsettingen øker blant innvandrere. Fem prosent av innvandrere var helt arbeidsledige i fjerde kvartal i 2019, ifølge SSB.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Formidler jobb til flere i Trøndelag

Samarbeidet mellom lokalt næringsliv og Nav er avgjørende for at flere innvandrere – og særlig flyktninger – kommer i arbeid, opplyser Nav.

– Nav Trøndelag formidlet arbeid til 2700 personer i 2019. Av dem var rundt 700 innvandrere. Tallet øker og vi er veldig glad for at arbeidsgivere åpner opp og ser at det er en veldig fin arbeidskraft, sier Sagbakken til NRK.

Nav tilbyr kurs som gir kompetanse kombinert med tiltak, for å dempe noen av opplæringskostnadene som arbeidsgivere har.

– Nav Trøndelag jobber veldig aktivt med å ha dialog med arbeidsgivere og bransjeforeninger. Vi får formidlet mange direkte gjennom den kontakten, sier Sagbakken.

Elias

TOK AVLØSERKURS: Elias Abdulnour og familien kom fra Syria til Norge. Han har jobbet på gård i Verdal i tre år. Arbeidsgiveren hans sier de begge har høstet frukter av det.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

God arbeidskraft

Gårdbruker Tore Næss i Verdal har vært arbeidsgiver for familiefaren Elias Abdulnour siden 2017. Han mener norsk næringsliv må ta sin del av ansvaret for å få folk i arbeid.

– Folk må jo få muligheten til å komme seg i jobb. Vi som driver næring må stille opp, sier Næss til NRK.

Elias trives veldig godt i fjøset blant melkekyrne.

– Det startet med språkpraksis for tre år siden. Etter hvert fikk jeg jobb. Jeg er veldig fornøyd, og jeg liker å jobbe med husdyr.

– Er det et vanskelig arbeid?

– Både og. Men uansett man må jobbe. Uten jobb er det kjedelig, sier Abdulnour og smiler.

– Det har skjedd en enorm utvikling. Han har tilegnet seg jobben meget godt, da. Og han viser veldig stor interesse for å holde på med husdyrproduksjon, som er basisen her på gården, sier Næss.