Hopp til innhold

Nye funn i Klemenskirken: Begravde de døde med stein i munnen

Arkeologer har funnet både uvanlige gravsteiner og flere hodeskaller med stein i munnen. Dette tyder på at de som ble gravlagt døde under spesielle omstendigheter.

Utgraving Klemenskirka

BEGRAVDE DE DØDE PÅ DENNE MÅTEN: Det er blitt funnet hodeskaller med stein i munnen under utgravingen.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Når vi ser disse gravene, så kommuniserer de på en måte med oss. Det handler om hvordan menneskene er blitt gravlagt, sier utgravingsleder Anna Petersén fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

– Vi har kommet over flere individer som har blitt gravlagt med steiner rundt kroppen, og med steiner trykket inn i munnen, sier Petersén.

Døde kanskje av svartedauden

Anna Petersén, arkeologisk

UTGRAVINGSLEDER: Anna Petersén fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) forteller om nye funn.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Hun forklarer at det tidligere har blitt gjennomført utgravinger på Sankt Clemens kirke i København, og der ble det også funnet individer med steiner rundt kroppen og i munnen.

– Bruken av disse steinene tyder på at disse individene døde under spesielle omstendigheter, muligvis på grunn av svartedauden eller andre lignende epidemier. Dette er noe som vi er veldig opptatt av å undersøke videre, sier Petersén.

Klemenskirken

FLERE SKJELETTER: Funnene tyder på at de døde under spesielle omstendigheter, muligvis på grunn av svartedauden eller andre lignende epidemier.

Foto: Roger Myren / NRK

Uvanlige gravsteiner

Utgraving Klemenskirka

INNFØRING: Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Lars Andreas Lunde, får en innføring av utgravingsleder Anna Petersén.

Foto: Morten Andersen / NRK

Torsdag besøkte statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Lars Andreas Lunde, den arkeologiske utgravingen av Klemenskirkeruinen i Søndre gate. Da fikk han en innføring av de nye funnene.

Blant annet er det blitt funnet en del hodeskaller med utvekster på kraniet, som tyder på kreft.

– Vi har også funnet en del gravsteiner, som trolig stammer fra 1100-tallet. Dette er ikke helt unike funn, men ikke særlig vanlig heller, sier utgravingslederen.

En historisk kulturskatt

Klemenskirken

UTGRAVING: Riksantikvar Jørn Holme er stolt over dette arkeologiske funnet.

Foto: Morten Andersen / NRK

Det er nå bestemt at ruinene av kirken og andre funn fra den arkeologiske utgravingen skal presenteres i et fremtidig besøkssenter, som skal være i underetasjen på næringsbygget som skal stå på tomten.

– Et slikt funn som er som 17. mai og julaften. For meg er dette veldig stort. Dessuten jeg er også kvart trønder, så jeg er nok litt stolt også, sier riksantikvar Jørn Holme, som også var på plass.

Han mener Klemenskirken er noe som ikke bare trøndere og nordmenn fortjener å se, men folk fra hele verden.

– Alle de pilegrimene som strømmer hit til Nidaros vil nok selvfølgelig også komme hit, for å se gravkirken til helgenkongen, sier Holme.

Klemenskirken

UNIKT FUNN: I en bakgård i Trondheim sentrum har arkeologer funnet rester av det de tror var Klemenskirken der kisten til Olav den hellige sto på alter i 25 år etter hans død.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Det viktigste funnet etter krigen i Norge

Det var høsten 2016 at arkeologer hos Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) sa ifra om at de hadde et sensasjonelt funn – at de trolig hadde funnet restene av Klemenskirken til Olav den hellige i Trondheim sentrum.

– Man blir nesten på gråten av en sånn arkeologisk sensasjon. Dette er det viktigste funnet etter krigen i Norge, uttalte riksantikvaren til NRK i november.

Funnet av Klemenskirken Trondheim har havnet på listen over de ti mest spennende arkeologiske funn i verden i 2016.