NVE: – Pass deg for usikker is

Mildvær og mye nedbør gjør at isen er utrygg mange steder i påsken.

Usikker is mange steder

Tenk deg om en ekstra gang før du krysser vann i påsken, advarer NVE. (Illustrasjon).

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

– Folk må være ekstra forsiktige når de skal krysse vann på ski denne påsken, sier senioringeniør Sigurd Kvambekk i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) til NRK.no.

Mange nordmenn spenner på seg skiene for siste gang i påsken. Men nå er vi langt ute i april og NVE advarer mot utrygge vann i lavlandet.

– Hvis isen begynner å bli dårlig er det gjerne lite is langs land. Men noen ganger kan man kommer seg ut på is som er dårlig, forklarer Kvambekk.

– Følg med på fargen

Derfor ber han folk følge nøye med selv for å forsikre seg om at det er trygt.

– Nå begynner det å bli vår og isen forandrer seg fra dag til dag. Man kan se på fargen på isen, hvis den går fra hvitt til grått og mer svartlig farge har den blitt veldig svak, sier han.

Fargeforandring er et tegn på nedbrytning. Da kan du gå ut på isen og kjenne at den gynger, og det er lett å gå igjennom.

Trygt i fjellet

NVE ber folk om å holde seg unna inn- og utløp av vannene og trange sund i lavlandet. Men i fjellet er situasjonen mye bedre.

– Isen er trygg i fjellet. Rett før helga var jeg i kontakt med folk i Tydal i Trøndelag som sa at isen dervar rundt 70 cm fortsatt og at den ikke hadde begynt å løsne langs land.

Det betyr at hvis du er over 500 meter så er det gode isforhold fortsatt, og trygt å krysse vannene.

– Bruk hodet

Likevel oppfordrer NVE folk til å tenke seg om før de legger ut på isen.

– Det er som alltid, bruk hodet når du går ut på isen. Er du høyt nok i fjellet er det ikke noe problem ennå, er du i lavlandet må du være forsiktig, se etter fargeforandringer, helst gå sammen med andre og gjerne ha med tau, sier Kvambekk.