Hopp til innhold

Klar for storstilt bursdagsfeiring

Rektor Torbjørn Digernes startet feiringen av NTNUs 100årsdag med å blåse ut hundre lys på bursdagskaka.

Video NTNUKAKE-150910S-ST_TL.mp4

100 lys krever mye av lungekapasiteten til rektor Torbjørn Digernes.

- Det gikk ganske bra, men det var så mange lys at jeg måtte bruke to pust for å få blåst ut alle, sier en stolt NTNU-rektor, Torbjørn Digernes.

Det er i dag 100 år siden de første 103 studentene ble immatrikulert ved Norges tekniske høgskole i Trondheim.

Storstilt feiring

Bursdagskake til NTNU

Studentsamskipnaden spanderer kake til samtlige ansatte og studenter i dag.

Foto: Karoline Årrestad / NRK

I løpet av åra har universitetet vokst seg til å bli langt mer enn bare et lærested for teknisk interesserte menn. I dag har universitetet flere tusen studenter fordelt på rundt 150 forskjellige studieprogram.

I forbindelse med jubileet har rektor Torbjørn Digernes slått på stortromma. I går kveld var det en storstilt fest for alle de 2700 ansatte ved NTNU og i dag fortsetter feiringa med blant annet konserter, foredrag og kongebesøk.

- Dette er det største jubileet vi har feiret. Nå har vi en flott anledning til å se bakover på hva vi har utretta de siste hundre åra. I tillegg ønsker vi å se framover på hva vi skal gjøre de neste hundre åra, sier Digernes.

Kritiske tunger mener at det kun er NTH som feirer 100 år, ikke NTNU. Lærerhøgskolen som er den største delen av NTNU, ble åpnet i 1922. Og universitetet NTNU ble ikke etablert før i 1996.

- Det er riktig at det er NTHs åpningsdag som feires. Men vi er nå blitt ett universitet og derfor feires jubileet i alle avdelinger.

Les også:

Viser seg fram

Derfor blir det servert kake i alle ansatte og studenter i dag. I tillegg er en rekke tidligere ansatte og framtidige studenter invitert.

- Vi ønsker å sette pris på alle være gamle professorer og medarbeidere. Det er de som har vært med å bygge opp NTNU til hva det er i dag. En rekke tiendeklassinger er også invitert. Det er fordi vi ønsker å vise oss fram for våre framtidige studenter.

Les også:

Rektoren trekker fram mer penger på spørsmål om hva han aller helst hadde ønsket seg i gave til jubilanten. Han skulle gjerne sett at en del av de gamle laboratoriene og bygningene hadde blitt rustet opp.

- Vi utdanner de menneskene som bygger real- og humankapitalen i dette landet. Vi utdanner 1200-1500 ingeniører i året i tillegg til en rekke lærere. Vi utdanner leger, psykologer og arkitekter. Dette er en viktig del av kunnskapsgrunnlaget i Norge, sier Digernes.

Video: Se den unike filmen fra åpningen av NTH i 1910

Video NTH åpner i 1910