Hopp til innhold

Verdens største ropert?

– Som om trønderne ikke var høylytte nok, nå har de fått seg et talerør på 18 meter og 12 tonn som de kan gaule i midt i Trondheim sentrum.

– Det blir et talerør i det offentlige rom, hvor folk kan hyle ut det de har på hjertet, sier professor i arkitektur ved NTNU, Frederik Shetelig til NRK.no.

I år fyller NTNU 100 år, og i forbindelse med jubileet har studenter ved arkitektur, musikk og produktutvikling samarbeidet om en gave til byen. Resultatet av et års tverrfaglig arbeid er et stort talerør i Tordenskioldsparken ved Vår Frue kirke.

– Målet er å presentere Trondheims innbyggere for noe som ikke er så enkelt å finne ut av. Det handler om kjerneverdiene til universitetet, nemlig finne det ukjente og skape det nye, sier Shetelig.

Lekeplass for store og små

Installasjonen er åpen for alle byens innbyggere, og Shetelig beskriver det som en lekeplass for store og små.

– Det er meningen at det skal være litt lekent, at folk som går i byen blir nysgjerrige og tar det i bruk.

Talerøret er 18 meter langt, 12 tonn tungt og seks meter i diameter på det bredeste. Reaksjonene i byen har ikke latt vente på seg.

Ulike reaksjoner

– Noen synes det er spennende og morsomt, andre rister bare på hodet og stønner, men det er sånn det skal være. To jenter jeg snakket med synes det så ut som en sementblander, forteller Shetelig.

Talerøret skal avdukes 8. september i forbindelse med åpningen av 100 års- jubileet til NTNU.

– Det skal brukes som instrument, scene, filmlerret og arena til ulike arrangementer utover høsten, sier Shetelig.

Etter 1. desember skal talerøret flyttes fra sentrum og plasseres permanent på Ladestien.