NRK Meny
Normal

I dette fylket snuses det mest

I Nord-Trøndelag snuser en av fem innbyggere mellom 16–44 år. Det er mest i landet.

Merete Larsen

I løpet av en time bak kassa på Shell i Steinkjer selger Merete Larsen over 10 bokser, beregner hun. Aller mest går det av General løs.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

– Det var egentlig ikke så overraskende å høre. Jeg tror det handler om tradisjon og jeg tror snusinga i Nord-Trøndelag kommer fra bygda, sier Merete Larsen.

Bak disken på Shell i Steinkjer selger hun ofte snus, og aller mest går det av General løs. Kollega Marthe Tillerås har brukt snus i omtrent ett år, og som mange andre begynte hun å snuse på fest.

Marthe Tillerås

Marthe Tillerås tror den høye snusbruken i Nord-Trøndelag henger sammen med nærheten til Sverige.

Foto: Marit Langseth / NRK

– Det begynte på en fest hvor andre folk snuste, og så ble det bare mer og mer, sier Tillerås.

Hun er ikke alene om å snuse i Nord-Trøndelag. Folkehelserapportene for landets fylker viser nemlig at en av fem nordtrøndere snuser, ifølge P4 Nyhetene. Nord-Trøndelag topper dermed statistikken over snusbruk i landets fylker.

Nærhet til Sverige

Tillerås tror det at fylket topper listen kan ha noe med nærheten til Sverige og billig svensk snus. Også folkehelsekoordinator i Nord-Trøndelag fylkeskommune, Kyrre Kvistad, tror det spiller inn.

Folkehelsekoordinator i Nord-Trøndelag fylkeskommune Kyrre Kvistad
Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

– Vi vet at fylker som grenser til Sverige har høyere forekomst av snusbruk enn en del andre fylker. Så det kan være noen sammenhenger der, sier Kvistad.

Han mener det er uheldig at så mange snuser i fylket.

– Det er ikke noen statistikk vi ønsker å toppe. Det har jo en del uheldige helsekonsekvenser.

Hva gjør nordtrønderske helsemyndigheter for å redusere forbruket?

– Nasjonale myndigheter er ansvarlig for å drive nasjonale kampanjer for å redusere røyking og tobakksbruk i befolkningen. Både fylkeskommunen og kommunene prøver å forsterke kampanjene når de kjøres, sier Kvistad.

Johannes Ekker andre f.v.

Rundt dette bordet på Steinkjer folkebibliotek snuser en av fire. Johannes Ekker, andre fra venstre, gikk over til snus da han sluttet å røyke.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Går fra røyk til snus

Tobakksforsker ved Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund, sier til P4 Nyhetene at den høye snusbruken i Nord-Trøndelag har en lang tradisjon.

– Dette er en rotfestet kultur som eksisterte lenge før snusbruken begynte å øke i resten av landet.

Han opplyser også at en høy andel snusbrukere ofte faller sammen med en lav andel røykere.

– Dette gjelder også for Trøndelagsfylkene. Over 70 prosent av snusbrukerne rekrutteres fra røykere som vil trappe ned eller slutte med sigaretter, sier Lund til P4.

Rundt et bord på Steinkjer folkebibliotek sitter en av dem som sluttet med røyk for så å begynne med snus, Johannes Ekker.

– Jeg sluttet å røyke i 1972 for å feire EF-avstemminga, men så sprakk jeg under ei repøvelse i militæret. Så sluttet jeg igjen, og begynte å snuse i stedet, sier Ekker.

– Men nå er nivået på et veldig lavt nivå. Jeg sliter nesten ut boksen før jeg har brukt opp snusen.

slitt snusboks

Det er ikke ofte Johannes Ekker lager seg en pris. Han sliter nesten ut snusboksen får han har brukt opp innholdet.

Foto: Marit Langseth / NRK