Hopp til innhold

Nordmenn seiler i Heyerdahls kjølvann

Ola Borgfjord fra Fosen skal til høsten seile fra Peru til Påskeøya, og tilbake igjen. Dette på en treflåte bygget på Thor Heyerdahls vis.

Kon-Tiki2

Slik skal flåtene se ut, når de er ferdig bygget. Reisen skal gå fra Peru til Påskeøya og tilbake igjen.

Foto: Kon-Tiki2

I november setter Kon-Tiki2 seilas og skal seile fra Peru til Påskeøya tur/retur. Ekspedisjonsleder for turen er Torgeir S. Higraff. De skal seile med to flåter bygd av balsa-trestammer slik Thor Heyerdahl gjorde det.

Torgeir Higraff

Torgeir Higraff mener det er mye som kan gjøres annerledes med nyere teknologi.

Foto: Kon-Tiki2

Blogger fra sjøen

Noe av grunnen til at de reiser med to flåter, er at det skaper trygghet forteller Higraff. Og planen er at de skal være cirka syv stykker på hver flåte.

– Hvis det skjer noe er det godt å vite at vi har et fartøy i nærheten, så slipper vi å vente på noen som er langt unna.

På flåten vil de ha det nyeste innen teknologi. Dette er både for at de skal navigere bedre i havstrømmene, og for å kunne kommunisere med resten av verden under reisen. Blant annet skal besetningen blogge, lage podcast og filme reisen.

Balsatre

Slik ser det ut når balsatreet skal avbarkes. Deretter skal det bli hovedelementet i flåten Kon-Tiki2.

Foto: Kon-Tiki2

– Det er mye vi kan gjøre annerledes nå, enn hva Heyerdahl gjorde i 1947. Vi i Norge er så heldige at vi har en flere tusen år gammel maritim kulturarv. Derfor er det mange langs vår kystlinje som kan fylle skoene til de peruanske skipsbyggerne som ikke lengre er tilstede, sier Higraff.

Mannskap fra Trøndelag

Derfor har han hentet båtbyggere og mannskap fra blant annet Fosen for at flåta skal bli best mulig. En av disse er båtbyggerlærling Ola Borgfjord som har vokst opp i Rissa på Fosen.

Der har han lært båtbyggerfaget, og har seilt siden han var liten gutt. I tillegg har han vært fast mannskap på en vikingbåt i tre år. Selv er han ikke det minste bekymret for hvordan det skal gå å reise så langt på en liten flåte med folk han ikke kjenner.

Ola Borgfjord

Ola Borgfjord har vokst opp med båtlivet, og føler seg klar for den lange reisen på treflåte.

Foto: Privat

– Det skal nok gå fint, vi blir godt kjent med hverandre i hvertfall. Man må nok være ganske sær for å bli med på slike ting, jeg tror i alle fall det, sier Borgfjord.

Han forteller at noe av det viktigste man gjør før en slik reise er å ha en positiv innstilling.

– Det må man nesten når man bor sammen på liten plass over lengre tid, sier Borgfjord som gleder seg til turen.