Nekter skyld etter Östersund-dødsfallet

En 48 år gammel mann fra Steinkjer erkjente seg ikke skyldig da han møtte i retten i Östersund tirsdag morgen.

Video nsps_upload_2010_3_16_10_36_39_808.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Mannen er tiltalt for grov legemsbeskadigelse med døden til følge etter at 31 år gamle Aud Jorun Rønning fra Malvik ble funnet død på en campingplass i Östersund for snart tre år siden.

Kvinnen etterlot seg tre barn, og bistandsadvokatene forlanger nær tre millioner kroner for tap av forsørger og oppreisning. Avdødes mor krever i tillegg en oppreisningserstatning begrenset oppad til 450 000 kroner.

Spilte av nødsamtaler

Tingretten har fått høre opptak av de to samtalene som tiltalte hadde med 112 formiddagen 14. april 2007 etter at han hadde funnet Rønning liggende livløs i dusjen på Östersund camping.

Han forteller at han i en halvtime har forsøkt å gjenopplive kjæresten med munn til munnmetoden, stabilt sideleie og ved å trykke på brystet. Han sier også til operatøren på 112-sentralen at Rønning har vært ute av form i flere dager.

Retten har også fått se video av ambulansepersonellet som forsøkte å gjenopplive Rønning. Det var tiltalte selv som gjorde opptaket.

Rekonstruksjon

Tirsdag formiddag så retten en film fra sommeren 2007 der den da siktede mannen var med politiet på campingplassen for å rekonstruere det som skjedde 14. april 2007.

Filmen viser at mannen går rundt på campingplassen og at han delvis står og ser seg rundt i omlag 50 minutter før han går inn igjen i hytta. Han går først inn på soverommet og setter sengene etter hverandre langs veggen slik de stod da han og avdøde kom til hytta dagen før.

Siden han ikke ser kvinnen i sengen går han inn på stua og deretter inn i dusjen.
Under rekonstruksjonen har politiet lagt en dukke på badegulvet. Filmen viser at han prøver gjenoppliving. Han roper til henne og fortsetter med munn til munnmetoden og deretter svært mange trykk mot brystet. Dette gjentar han flere ganger.

- Funnet livløs

I politiavhør som NRK har fått har tiltalte forklart at Aud Jorun Rønning var i live i titiden om morgenen 14. april 2007. Da stod mannen opp og gikk seg en tur på campingplassen fordi han hadde hodepine.

Da han kom tilbake 45 minutter senere fant han kjæresten livløs i dusjen. Rettsmedisinerne mener Rønning døde mellom midnatt og klokken seks om morgenen, altså minst fem timer tidligere.

Trebarnsmoren fra Malvik i Sør-Trøndelag døde av forgiftning forårsaket av en kombinasjon av fem ulike preparater som ble funnet i kroppen hennes. Avdøde hadde også skader, mellom annet skader i underlivet forårsaket av en skarp gjenstand.

48-åringen var nylig ferdig med å sone en dom på to og et halvt år for å ha dopet ned sin daværende kone og påført henne skader i underlivet med en tapetkniv. Først da denne dommen ble kjent for svensk politi fem dager etter dødsfallet i Østersund ble mannen siktet. Men da var alle eventuelle tekniske bevis fjernet fra hytta, mellom annet en blodig madrass.

Det er satt av ni dager til behandlingen av saken i Östersund. 20 personer skal vitne i rettssaken.

Rettslokalet i Östersund

Tingretten i Östersund.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste fra Trøndelag

Midtnytt 23.00

Kveldens siste Midtnytt

Kveldens siste Midtnytt