Nå kan du få netthjelp mot søvnproblemer

En av sju nordmenn har søvnproblemer, men nå kan mange få kognitiv terapi gjennom verdens største forskningsprosjekt.

Trøtt, søvnproblem

Kognitiv søvnterapi innebærer å etablere rutiner og å snu den mentale innstillingen til søvn.

Foto: Colour Box

Fredag lanseres verdens største forskningsprosjektet på søvnproblemer noensinne. «Sleep Healthy Using The Internet» er et interaktivt nettbasert program som tilsvarer det du blir tilbudt i samtaleterapi med psykolog eller søvnspesialist.

– Søvnproblemer er et av de hyppigste helseproblemene vi har her i landet. Og selv om mange har god effekt av sovemedisiner, vet vi at kognitiv terapi er den aller beste behandlingsformen, sier psykologspesialist ved NTNU, Håvard Kallestad.

LES: – Søvnløshet kan utløse psykiske lidelser

– Tilbring mindre tid i sengen

Håvard Kallestad

– Problemet er at det er veldig får som får tilbud om kognitiv behandling. De fleste får kun tilbud om medisiner, sier søvnforsker Håvard Kallestad.

Foto: NTNU

Det er mange ulike årsaker til at folk blir kronisk søvnløse.

– Men når de først har blitt det, begynner de å oppføre seg bemerkelsesverdig likt. Typisk er å ligge i sengen og forvente at man ikke får sove, og dermed ikke få sove.

Kognitiv terapi går i hovedsak ut på å endre atferdsvaner måter vi tenker på.

– Noe av det behandlingen går ut på er å tilbringe mindre tid våken i sengen. Det betyr at man i begynnelsen kanskje bare tilbringer seks timer i sengen, før vi gradvis øker tiden, sier Kallestad.

– Har lært meg å sove

Dagny Ann Sandnes fra Bergen har allerede testet ut kognitiv søvnterapi. Over et halvt år fulgte hun et program hvor hun blant annet måtte rydde opp i tankene sine.

– Jeg var litt skeptisk i begynnelsen, og syntes det var litt teit. Men jeg har hatt veldig god effekt av det. Nå sover jeg faktisk godt, sier hun.

Sandnes pleide å våkne 3-4 ganger hver natt og var våken opp til en time hver gang.

– Jeg lå i sengen og leste for å bli søvnig igjen, samtidig som jeg ble stresset ved tanken på at jeg skulle stå opp på morgenen. Men nå har jeg rett og slett lært meg å sove.

Søvnløshet

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom NTNU, St. Olavs Hospital og Folkehelseinstituttet

Foto: ScanStockPhoto

Bruker HUNT-materiale

Kallestad oppfordrer de som bor i Nord-Trøndelag om å bli med på den store behandlingsstudien som starter fredag 26. februar. På nettsiden sovnmestring.no kan du se om du kvalifiserer til å være med på behandlingen.

– Vi har plass til 1500 deltakere. Grunnen til at vi gjør dette i Nord-Trøndelag, er at den store helseundersøkelsen derfra gjør at vi kan undersøke en del andre ting også. Etterhvert håper vi at vi kan tilby dette opplegget over hele landet.

– Har du ett enkelt tips til de som ikke kan følge et organisert opplegg?

– Det aller viktigste enkelttiltaket du kan gjøre hvis du sliter med å sove, er å stå opp til samme tid hver eneste dag. Det er veldig kjedelig å stå opp tidlig også i helgene, men det er en forutsetning for å komme videre, sier søvnforskeren.

LES: Søvnvansker kobles til hjertesvikt