Hopp til innhold

Billetter revet bort til ny norsk julemusikal

– Flere bør gjøre som Trøndelag Teater, sier teaterkritiker. De leverer en nyskrevet musikal om jula. Den har blitt en publikumssuksess.

Lytt til anmeldelsen.

Hør anmeldelsen og se bilder fra Nøtteknekkeren, Trøndelag Teater.

Alt av manus, sang og musikk er skrevet av unge lokale krefter på teateret. Og nå finnes det ikke en eneste billett igjen.

Publikum vi snakket med før en av forestillingene var spente på hva dette kunne være, for selv om tittelen Nøtteknekkeren er kjent, er ikke dette en kopi av den berømte balletten.

Her møter Nøtteknekkeren det eventyrlige. I sentrum er Marie, hennes familie, nøtteknekkeren, rottekongen og julenissen. På scenen står 24 skuespillere, kostymene er mange og sceneskiftene utallige. Det er spennende, litt skummelt og morsomt med poeng også for de voksne

Alt er utsolgt

De 33 forestillingene er utsolgt. Det betyr mer enn 17.000 billetter.

Teaterkritiker Amund Grimstad forstår hvorfor nøtteknekkeren har blitt en publikumssuksess.

– Det er gledelig. Det handler vel litt om hvor sulteforet norsk teaterpublikum er på noe nytt i forbindelse med jula.

"Nøtteknekkeren" - Julemusikal på Tøndelag Teater-

Rottekongen og hans følge vil ta over jula og resten av verden.

Foto: Bengt Wanselius

– Tid for noe nytt

Grimstad har anmeldt teater i over 40 år. Han mener flere bør gjøre som Trøndelag Teater og lage nye forestillinger.

– Norsk teater har blitt kritisert for at teatersjefene møter hverandre på flyet til London eller Berlin og tar seg bestselgerne derfra tilbake. Problemet er at det har vært for lite nytt på norsk, sier Grimstad.

– Det er en generasjon av unge som virkelig vil noe. Dette kan balle på seg. Jeg synes vi ser mer og mer av at det er en vilje til å lage ting på egen hånd.

Overrasket

– Jeg går rundt og kliper meg selv litt i arma. Dette håpet vi på en måte på da vi startet arbeidet, men dette er noe vi ikke våget å drømme om, sier skuespiller, dramatiker og medforfatter Mads Bones.

Han har sammen med Matilde Holdhus, Olve Løseth og Kyrre Havdal skrevet Nøtteknekkeren. Bones tror, i likhet med Grimstad, at publikum vil få oppleve flere nyskrevne oppsetninger på norske teater i framtida.

– Nå er det på tide å skape nye musikal- og teatersuksesser som kan bli moderne klassikere. Det finnes mange skrivelystne, både unge og eldre, som er klare til å ta på seg den oppgaven, sier Bones.