Gøyalt til jul på Trøndelag Teater

Rottekongen truer jula og nissen og hele greia, men Marie og Nøtteknekkeren ordner opp på Trøndelag Teater. De leverer en god, gøyal og litt skummel julemusikal.

Lytt til anmeldelsen.

Trøndelag Teaters Nøtteknekkeren har de laget selv, og det holder i massevis. Her er Marie og Nøtteknekkeren sammen med gutta på skauen.

Dette er ikke balletten Nøtteknekkeren, men en julemusikal som henter litt inspirasjon fra den og fra fortellingene den berømte balletten bygger på. Trøndelag Teater har latt egne krefter slippe til for å gi oss ei familieforestilling til jul,

Og det gjør de. Vi blir presentert for en snodig familie som er skrudd sammen slik at de har potensial til å gi oss omtrent hva som helst. Det skaper en fin forventning fra starten av.

"Nøtteknekkeren" - Julemusikal på Tøndelag Teater-

Rottekongen vil ta over Lekeland, stenge julenissen ute og sette sitt råtne preg på jula og verden ellers.

Foto: Bengt Wanselius

Mange lag med humor

De er morsomme på mange vis og de får oss til å forstå at det skjer mer, snart. Vi vet bare ikke hva.

Typegalleriet er finurlig i den forstand at de gir oss tolkningsmuligheter. Rollefigurene har flere bunner selv om de er enke og veldig karakteristiske.

Den styrken har også teksten. Her er det mye både for liten og for stor. Referansemulighetene er mange. Det finnes aktuelle replikker og kjente typer som dukker opp i nye omgivelser. Morsomme dobbeltheter er en kunst, og den behersker de.

Vi er innom balletten og musikkformer den klassiske nøtteknekkeren har. Vi er innom moderne historier og politikken. Og det fungerer snertent som det skal.

"Nøtteknekkeren" Trøndelag Teater

Marie leverer mange nydelige og varme sanger.

Foto: Bengt Wanselius

Hjertevarme

Musikken er komponert til dette stykket og den holder så avgjort mål. Den fyller ut bildet, enten det handler om Rottekongens meget skumle planer om å ta over jula og verden ellers, eller det er Maries nydelige sang på sengekanten.

Julemusikalen Nøtteknekkeren klarer faktisk å gi oss de stemningene som forventes og litt til.

Vi overraskes, vi morer oss over innfall og antydninger, vi hører en god del fine sanger og arrangement, den er litt spennende, den har et fantasifullt univers der det hele foregår og den har nok innlevelse til å skape den gode følelsen. Den har varme.

"Nøtteknekkeren" - Julemusikal på Tøndelags Teater

Scenografien og lyssettinga er utsøkt.

Foto: Bengt Wanselius

Glimrende scenografi

Scenografien er fint utført. Den spiller med på et passende nivå. Ikke for mye og ikke for lite. Kulissene flyttes elegant og skaper de ulike verdener, familien, Lekeland og rottehull, det siste også der du minst venter det.

Best av alt er veien inn i til nettopp Lekeland. Overgangen er kløktig og vakker, i god harmoni med lyd og lys.

Jeg har også sansen for kostymeløsningene. De bærer sin del av opplegget.

Jeg tror kampen om jula har kommet for å bli.

"Nøtteknekkeren" - Julemusikal på Tøndelags Teaer

Nøtteknekkeren på Trøndelag Teater er verd å få med seg.

Foto: Bengt Wanselius