NRK Meny
Normal

Munk fra Thailand bygde enorme buddhaer i snø

– Det store spørsmålet er hvordan en mann som ikke er vant til snø klarer å lage slike figurer, sier Pannee Sliper.

Snøfigurer

Phra Suriyan Bunthiang brukte hendene, skade og øks for å forme disse snøfigurene utenfor Thai-tempelet i Søbstadveien på Heimdal i Trondheim. En annen munk var med som assistent.

Foto: Pannee Sliper

Den buddhistiske munken Phra Suriyan Bunthiang ville lage iøynefallende dekorasjon foran thai-tempelet på Heimdal i Trondheim, og tok spade og øks fatt.

Det resulterte i to kjempe-buddhaer og to skulpturer som tilber Buddha laget i snø.

– Tempelet vårt skiller seg ikke særlig ut på Heimdal til vanlig, men nå har vi symboler som viser at dette faktisk er et buddhistisk tempel, sier Pannee Sliper, medlem i Thai-buddhistforeningen i Trondheim.

Det var Adresseavisen som først omtalte saken.

Snø-buddhaer

– Han er veldig kreativ og har øye for detaljer, sier Pannee Sliper fra den Thai buddhistforening i Trondheim. Den største figuren som Phra Suriyan Bunthiang har laget, sitter på et platå og er nesten én og en halv meter høy.

Foto: Pannee Sliper

– Han har helt klart et talent

Bunthiang er en omreisende munk som har hatt flere opphold på Heimdal de siste par årene. Han er opprinnelig fra en by sør-øst i Thailand.

– Det store spørsmålet er hvordan en mann som ikke er vant til snø klarer å lage slike figurer. Han har helt klart et talent. Han er så nøye, og lager imponerende detaljer. Jeg håper han kommer tilbake neste vinter og lager nye figurer, sier Sliper.

Gruer seg til figurene smelter

Våren nærmer seg, og snøfigurene vil snart smelte bort. Medlemmene i Thai-buddhistforeningen gjør nå sitt for å bevare figurene så lenge som mulig.

– Vi kaster vann på dem med jevne mellomrom, forklarer Sliper.

NRK ville prate med den kreative munken, men han snakker kun thai. På vegne av Bunthiang, sier Panee Sliper at han synes det er fint at figurene har fått mye oppmerksomhet:

– Vi vil gjerne at folk kommer og ser på dem. Mange går forbi og tar bilder, og det synes vi er veldig gøy.

Ba til snøfigurene under fullmånen

I Buddhismen er mange merkedager lagt til fullmåne. Fullmånen i februar markerer Buddhas død - at Buddha kom til Nirvana.

Bunthiang ferdigstilte figurene til fullmånen skinte på himmelen i slutten av februar. Sliper sier det ble høytidsstemning.

– På samme måte som kristne går rundt juletreet, går buddhister rundt statuer av Buddha når vi markerer noe stort. Det var spesielt å gå rundt snøfigurene og be til Buddha under fullmånen, sier hun.