NRK Meny
Normal

Meråker ber om få utstede skadefellingstillatelse selv

Meråker kommune i Nord-Trøndelag hadde denne uka møte med miljøverndepartementet. Målet er å selv få bestemme om bjørn skal kunne felles, uavhengig av fylkesmannen.

Sau tatt av bjørn

Kommuneledelsen i Meråker ønsker å selv kunne utstede skadedyrfelling med med losende hunder. Bildet viser et lam tatt av bjørn i Meråker i juli i år.

Foto: Helge Bull-Engelstad

Temaet for møtet mellom kommunen og departementet var sommerens bjørneherjinger i saueflokkene, og kravet om selv å få styre uttaket av skadedyr. Så langt i sommer er nesten 60 dyr skadd av rovdyr, og de fleste er det bjørn som står bak.

– Men alle fem skadedyrene, bjørn, ulv, jerv, gaupe og ørn er en trussel mot beite- og reindriftsnæringa, sier Meråkerordfører Kari Anita Furunes.

Kari Anita Furunes

Kari Anita Furunes (SP), ordfører i Meråker

Foto: Jøte Toftaker

Kommunen ønsker et treårig prøveprosjekt med lokal rovdyrforvaltning etter massive rovdyrskader i sommer.

Vi hadde ikke regna med at statssekretæren (Lars Andreas Lunde, journ.anm.) skulle imøtekomme dette sånn rett over bordet. Men han ba oss iallfall søke om å få lov. Og det skal vi.

– Uttak bør administreres av Fylkesmannen

Ifølge Furunes er det 35 årsverk i beitenæringa utenom reindrifta i kommunen. De ber nå om at lisensjakta på bjørn utvides så lenge elgjakta i kommunen varer - det vil si til jul. De ønsker også å prøve jakt med løs hund slik de kan gjøre i Sverige, bare noen kilometer lengre øst.

I produktive beiteområder SKAL det være effektive uttak av skadedyr, sier hun.

Lars Andreas Lunde

Statssekretær Lars Andreas Lunde i klima- og miljøverndepartementet

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Statssekretær i miljøverndepartementet, Lars Andreas Lunde, lover å kontakte sine svenske kolleger for å høre deres erfaringer om jakt med løs hund. Lunde sier det er etiske betenkeligheter med denne jakttypen.

Vår erfaring med å ta ut skadedyr i beitesesongen er at vi er best tjent med at dette administreres av Fylkesmannen, som i dag, sier Lunde.

LES: Vil jakte rovdyr med helikopter og løshunder

Ulveangrep dokumentert

Fylkesmiljøvernsjef i Nord-Trøndelag, Bjørnar Winther, sier til NRK at det for første gang på mange år er dokumentert angrep på beitedyr også fra ulv i fylket.

Winther kan ennå ikke si hvor mange dyr som er tapt til rovdyr, men regner med å ha oversikt når fristen for å søke rovdyrskadeerstatning går ut 1.november.

død sau

Meråkerordføreren mener beitenæringa nå rammer beitenæringa så hardt, at de setter hardt mot hardt.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

I den første versjonen av denne artikkelen sto det at Meråker selv ønsket å bestemme hvor mange bjørn som skal tas ut. Dette er rettet til at kommunen selv ønsker å utstede skadefellingstillatelse, uavhengig av fylkesmannen.

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.