NRK Meny
Normal

Leka uten fastlandsforbindelse

Reserveferga som er satt inn mellom Leka og Vikna takler ikke dårlig vær.

Lekaferja

Lekaferga har trafikkert Lekafjorden siden 2001.

Folk på Leka har i over et døgn vært uten forbindelse med fastlandet. Lekaferga, som til vanlig trafikkerer sambandet, er tatt ut av drift og satt inn på det andre problematiske sambandet i Ytre Namdal, Hofles-Geisnes-Lund.

Reserveferga Ramtind, som skulle sørge for transport til og fra Leka, er innstilt på grunn av dårlig vær.

– Det er helt uakseptabelt at i stedet for vår trofaste ferge som takler dårlig vær så blir det satt inn ei som må ligge ved kai i kuling, sier påtroppende ordfører på Leka, Per Helge Johansen.

– Folk er skuffa og fortvila

Johansen ser på situasjonen som utrygg og svært vanskelig. Helt siden i går har han blitt nedringt av folk som er opprørt og engstelige over at de nærmest er isolert.

– De er skuffa og fortvila og lurer på hva som skjer og hvorfor det skal være sånn, sier Johansen.

Avgjørelsen om å la Lekaferga trafikkere Hofles-Geisnes-Lund ble tatt etter at det sambandet hadde hatt store problemer over lang tid.

– Dette ble gjort etter samtaler mellom oss i fylket, Leka kommune og fergeselskapet Fosen Namsos Sjø, sier Tor Erik Jensen som er fylkesråd for samferdsel i Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Ambulanse- og veterinærberedskap hindres


Håpet var at reserveferga Ramtind skulle fungere inntil Hofles-Geisnes–Lund ble tilført større ferge. Dette har gått tålelig bra i 2-3 uker, det har vært noen innstillinger, men da kuling satte inn i går ble det slutt på trafikken. Det var umulig å klare innseilinga til fergeleiet på Leka.

Tor Erik Jensen

Tor Erik Jensen, fylkesråd for samferdsel.

Foto: Beate Haugtrø / NRK

I løpet av siste døgnet har ferga klart å legge til på Leka kun en gang, og folk som skal til og fra øya til jobb og andre aktiviteter får store problemer. Også ambulanseberedskap og veterinærberedskap blir hindret, og det varsles fortsatt kuling i morgen.

– Det kan ikke være slik, og vi har i dag jobbet for å få en rask slutt på dette, sier Tor Erik Jensen.

Lekaferga på plass onsdag

Torghatten Trafikkselskap, som eier Fosen Namsos Sjø har gitt løfte om at klokka 12 tirsdag skal Lekaferga igjen være på plass i sitt vante samband.

Innen den tid skal ferga Herlaug i nyoverhalt stand være i trafikk på sambandet Hofles-Geisnes-Lund.

– Dette var gode nyheter. Lekaferga er det nyeste og beste fartøyet som finnes i området, og det er den vi trenger her. Vi er ei øy og veien vår går over Lekafjorden, sier Lekas påtroppende ordfører, Per Helge Johansen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video fra Trøndelag

Sammen med bestefar og Tynset-torader´n