NRK Meny
Normal

Mer arbeid til Kværner Verdal

I tillegg til tre plattformunderstell, skal også fire fundamenter til ett av understellene bygges ved Kværner Verdal. Samtidig står bedriften i fare for å rammes av streik.

Kværner har kutta kostnader og kan flytte mer av produksjonen hjem fra lavkostland.

Kværner Verdal vinner stadig kontrakter i et tøft internasjonalt marked.

Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet, og et av norgeshistoriens største industriprosjekter. Kværner Verdal har vunnet sine kontrakter i sterk konkurranse med internasjonale aktører.

I tillegg til tre av fire understell, er det nå klart at verdalsbedriften også skal bygge de fire fundamentene til ett av understellene.

– Dette hadde vi tenkt var arbeid som måtte plasseres i typiske lavkostland for å få det billig nok, men Kværner har greid å redusere kostnadene og øke produktiviteten så mye at det er like billig og mer effektivt at våre norske ansatte gjør jobben, sier kommunikasjonssjef i Kværner, Torbjørn Andersen, til NRK.

Sikrer jobb til ansatte og lærlinger

Det er snakk om en omfattende jobb, for hvert fundament i stål er større enn en enebolig.

– Dette sikrer jobb til Kværner Verdals ansatte, underleverandører og det gjør at vi kan ta inn flere lærlinger, sier Andersen.

Han sier Kværner har jobbet intenst med å redusere kostnader og øke produktiviteten, og vist at de er konkurransedyktige nok til å vinne enda flere kontrakter fremover.

– Vi har strømlinjeformet hele Kværnerorganisasjonen og vi bruker mindre ressurser på administrasjon og ledelse.

Johan Sverdrup

2000 Kværner-ansatte vil være i sving med plattformarbeid de neste årene.

Foto: Statoil

– Positivt i en vanskelig tid

Torsdag starter Kværner Stord byggingen av bolig- og utstyrsdekket til Johan Sverdrup-feltet.

– Vi har flyttet arbeid fra utlandet til Kværner på Stord og i Verdal. Til sammen utgjør dette 200 flere årsverk. I tillegg kan vi ta inn 120 lærlinger både i år og neste år, sier kommunikasjonssjefen.

Arbeidet med plattformdekkene og -understellene vil pågå helt frem til 2019. I periodene hvor produksjonen er på topp, vil rundt 2000 Kværner-ansatte være involvert.

– I disse vanskelige tider for oljeindustrien er dette et veldig positivt bilde.

Kværner Verdal har også anbud inne på det siste av de fire stålunderstellene til Johan Sverdrup.

Kværner Verdal kan rammes av streik

Flere tusen arbeidstakere i industrien kan fra søndag være i streik, etter at både Fellesforbundet og Parat har brutt meklingen med Norsk Industri.

Bruddet betyr at partene må komme til enighet før midnatt natt til søndag 3. april. Gjør de ikke det, vil 26.000 medlemmer gå ut i streik.

For Kværner Verdals del betyr det at 343 organiserte ansatte vil streike.

Johan Sverdrup

Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Foto: Statoil

Video fra Trøndelag

Midtnytt
det er julebordtid, og av alle ting du må passe på er tennene. Ikke bare med tanker på sukker og syre og sånn, men det kan skje uhell skal vi tro tannlegene!
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.