Hopp til innhold

Mener Trondheim kommune har brutt kontrakten

Siv Heiberg har siden oppstarten vært eneste fastlege ved Leangen legesenter, selv om senteret har plass til tre til. Det mener Heiberg er et kontraktsbrudd fra Trondheim kommunes side.

Siv Heiberg

Siv Heiberg har ikke råd til å fortsette Leangen legesenter og vil nå legge ned. 1100 pasienter mister nå fastlegen sin.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

I 2012 sa Siv Heiberg opp jobben som kirurg på St. Olavs Hospital for å danne Leangen legesenter. Det skulle hun gjøre med tre andre leger, som kommunen hadde tilsatt.

Etter hvert trakk de andre legene seg, på grunn av de store utgiftene som fulgte med. Heiberg valgte likevel å ta jobben, og i god tro skrev hun under på leiekontrakten og kjøpte seg medisinsk utstyr.

– Kommunen skrev at hvis noen trakk seg så skulle de ansatte noen nye, så jeg oppfattet ikke at det var noen risiko med det, sier Heiberg.

– Kan ikke stole på Trondheim kommune

Nå har hun derimot en annen oppfatning. Heiberg har finansiert legekontoret og utstyr for fire leger alene, og regner med å ha tapt tre til fire millioner kroner.

– Nå ser jeg at det var med høy risiko jeg skrev under kontrakt med Trondheim kommune.

Hvis man ikke kan stole på en kontrakt med Trondheim kommune, hvem skal man da kunne stole på?

Siv Heiberg
Kommunaldirektør for helse og velferd Helge Garåsen i Trondheim kommune.

Kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim kommune, Helge Garåsen, sier ti leger har blitt tilbudt hjemmel på Leangen, men at alle har sagt nei.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim kommune, Helge Garåsen, sier de har tilbudt flere leger fastlegehjemmel på Leangen, men at de ikke har ønsket å jobbe der.

– Det er i alt ti leger som har blitt tilbudt å etablere seg der, og alle ti har trukket seg, sier Garåsen.

Han sier de ikke vil dele ut flere hjemler til legesenteret før de vet hva som får kandidatene til å takke nei.

Skal opp i bystyret

Siv Heiberg på sin side mener stillingene aldri har blitt utlyst etter at hun startet opp legesenteret. Hun påpeker at siden kommunen ikke har ansatt flere leger på Leangen, har kommunen brutt sin del av avtalen. Hun får støtte av Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen.

– Kommunen har et ansvar om å følge opp avtalen når de har skrevet under en kontrakt, sier Nilsen.

Nilsen

Svein Otto Nilsen i Pensjonistpartiet vil ta opp saken i bystyret 25. august.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Nilsen skal fremme saken på bystyremøte 25. august.

– Jeg hadde ikke gått så langt med å ta det opp i bystyret med mindre jeg har sett avtalen, sett begrunnelsen og vet hva som har foregått. Vi må huske at Ranheim- og Charlottenlundsområdet har mangel på leger, sier Nilsen.

1100 pasienter må finne ny fastlege

Utbyggingen av Trondheim kommune har hovedsakelig foregått i Østbyen. Derfor har også behovet for nye leger i bydelen økt.

Heiberg tror hun må legge ned legesenteret, siden legesenteret sannsynligvis ikke blir tildelt hjemler i år. Dermed må 1100 pasienter overføres til andre fastleger i området.

Hvis man ikke kan stole på en kontrakt med Trondheim kommune, hvem skal man da kunne stole på?

Siv Heiberg

Det handler ikke først og fremst om min risiko og tap, men det handler om Trondheim kommunes plikt til å tilrettelegge for medisinske tjenester, sier Heiberg.

Det var Bydelsavisa Strinda som først omtalte saken.