Fra nyttår vil 8000 restauranter og kafeer over hele landet få et smilefjes som viser resultatet av Mattilsynets sjekk av hygiene. En blid munn viser at hygienen er på stell, en sur munn at hygienen er elendig.
Avtroppende UNIO-leder, Anders Folkestad, mener restaurantbransjen har større utfordringer enn bare renhold.
– Hygiene er viktig, men her bør flere elementer vært med. Selv om det er rent på kjøkkenet, kan kokken arbeide for luselønn, bedriften snyte på skatten eller ha dårlig arbeidsmiljø, sier Folkestad.
Etterlyser flere kontrolletater
Smilefjesordningen innføres etter inspirasjon fra blant annet Danmark, hvor ordningen har eksistert i 15 år. Og erfaringene viser at danskene bruker den aktivt.
Nettopp det at forbrukerne blir påvirket av ansiktsuttrykket på restaurantdøra, mener Folkestad kan gi et falskt bilde av at dette viser hvordan alle forholdene på spisested er. Derfor vil han ha med flere etater i ordningen.
– Det er en bransje som bør ha søkelys på seg. Derfor bør en gått bredere til verks og ha med politi, skatteetaten, toll og helsemyndigheter, sier Folkestad.
Gode erfaringer i Trøndelag
Smilefjesordningen har vært omdiskutert. NHO Reiseliv var i sin høringsuttalelse kritisk, og mente ordningen kan virke som en gapestokk for en restaurant som er uheldig på et tilsyn.
Kokken Inge Johnsen driver Lian Restaurant i Trondheim og har levd med denne ordningen i åtte år.
– Jeg har stort sett positive erfaringer. Vi som vil drive seriøst, får vist oss frem som seriøse aktører. Men inspektørene kan ofte ha litt forskjellige innfallsvinkler. Det kan føre til ulike resultater og lite samkjørte tester, sier Johnsen.
Siden 2007 er 5600 smilefjes delt ut til spisesteder i Kristiansund, Levanger, Trondheim og distriktene rundt.
– Fører ordningen til at restauranteiere skjerper seg?
– Ja, vi vet at de kommer på uanmeldt inspeksjon to ganger i året. Da blir vi testet og må være skjerpet. Kundene er positive og det er positivt for bransjen.
– Fører til høyere standard
Det er helseminister Bent Høie fra Høyre som har bedt Mattilsynet innføre ordningen over hele landet etter prøveperioden i Midt-Norge. Han sier det ikke er aktuelt å utvide ordningen til å gjelde andre områder enn matsikkerhet nå.
– Nå handler dette om maten, for det er det som er viktig for oss som gjester, å vite at vi kan kose oss uten at det følger noe negativt med, som for eksempel matforgiftning, sier Høie.