– Alle barna har blitt friske, det er vi glade for. Men vi syns det er alvorlig å finne denne typen toksiner i produkter som er rettet mot barn, sier Lena Mjøvik-Hoel i Mattilsynet.
De første bekymringsmeldingene til Mattilsynet handlet om spedbarn i alderen 5–6 måneder som hadde blitt dårlige.
Barna kastet opp etter å ha spist barnegrøt fra Den sorte havre.
– Vi fikk inn 23 bekymringsmeldinger. Det er mye. Da startet vi et ganske bredt oppklaringsarbeid.
Produsenten trakk selv produktene fra markedet tidlig i januar.
De siste ukene har Mattilsynet i samarbeid med produsenten, Veterinærinstituttet, Folkehelseinstituttet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) gjort omfattende analyser og sporingsarbeid for å finne mulig årsak til at barna ble syke.
Nå er prøveresultatene klare.
Analyser av produktene viser funn av et type giftstoff som kan ha forårsaket matforgiftning.
– Vi har funnet et toksin, som er et type giftstoff, etter bakterien Bacillus cereus. Det er en ganske vanlig type jordbakterie, som noen ganger kan produsere et toksin, sier Mjøvik-Hoel.
Svarthavre
Barna som ble syke hadde spist tre av de fem produktene rettet mot barn fra Den sorte havre: Startgrøt, Tilvenning til fast føde og Havregrøt med banan.
Fellesingrediensen i produktene er malt svarthavre som kommer fra samme råvareparti.
– Vi har hatt et godt samarbeid med dem i kartleggingsarbeidet. Både Mattilsynet og produsenten er selvfølgelig opptatt av at det skal være trygg mat fremover, sier Mjøvik-Hoel.
Den sorte havre produserer selv havre på en gård i Våler i Østfold.
Mattilsynet vil følge opp produsenten i arbeidet med å finne ut hvor i produksjonsprosessen bakterielle toksiner kan ha blitt dannet.
NRK har forsøkt å få en kommentar fra produsenten Den sorte havre. De har ikke besvart NRKs gjentatte henvendelser torsdag.
Kastet opp i to timer
FHI har intervjuet tolv av de foresatte som har varslet om syke barn til Mattilsynet.
Alle barna hadde gjentatte runder med oppkast en til to timer etter inntak. Ett av barna var noen måneder eldre enn de andre, og fikk ikke oppkast, men diaré etter å ha spist produktet, oppsummerer FHI.
De rammede barna bor i åtte ulike fylker rundt om i landet.
Etter at barnematen forsvant fra butikkhyllene, ble det ikke meldt om flere tilfeller av mulig matforgiftning til Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.
Alle barna hadde korte sykdomsforløp og er nå friske.