Hopp til innhold

Mener nytt forslag fra Skattedirektoratet er urimelig

Nå ønsker Skattedirektoratet at driksen skal behandles på lik linje med vanlig lønn. Bareier Jan Tore Fladvad er uenig i forslaget.

Servitører får en del tips når kunder betaler med kort

Jan Tore Fladvad driver flere utesteder i Trondheim. Han er sterk motstander av endringen. Han forteller de vil fjerne muligheten for å gi tips når man betaler med kort, hvis forslaget går igjennom.

Foto: Mari Svenning

Et nytt forslag fra Skattedirektoratet går ut på at arbeidsgivere må behandle tips på lik linje med lønn, med hensyn til arbeidsgiverforpliktelsene.

Ikke alle er like begeistret for forslaget. Det nye forslaget fra Skattedirektoratet vil spesielt gå utover utelivsbransjen.

Jan Tore Fladvad er daglig leder på utestedene Barmuda og Fire Fine i Trondheim

Jan Tore Fladvad eier mange utestedet i Trondheim. Han synes forslaget er urimelig.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

– Bedriftenes kostnader vil øke kraftig. Det vil doble kostnadene til lønnskjøring, fordi det må føres to systemer; ett til vanlig lønn og ett til tips. I tillegg vil kostnader til opptjente feriepenger og arbeidsgiveravgift bety at for hver hundrelapp våre ansatte får i tips, får bedriften 28 kroner i økte kostnader, sier Jan Tore Fladvad som eier flere utesteder i Trondheim.

Fladvad synes forslaget er urimelig og han har sendt et innspill til de som skal vurdere det.

– Hvis forslaget blir vedtatt vil vi rett og slett omprogrammere betalingsterminalene slik at folk ikke kan gi tips når de betaler med kort, sier Fladvad.

– Folk er opptatt av å gi tips

En av dem som mottar tips daglig, er Kristin Bye
Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Kristin Bye mottar tips daglig. Hun har jobbet som servitør hos en av de populære barene på Solsiden i Trondheim siden 2000.

– Folk er veldig opptatte av å gi tips når vi har gitt god service. Det blir fort lange, harde dager for oss, så det er kundenes måte å påskjønne vår innsats, sier Bye.

Kristin plikter å rapportere inn alt av tips i selvangivelsen, noe hun også sier at hun gjør, men det er ikke alltid like enkelt å ha kontroll over dette.

– Tips på terminalene er veldig enkel å rapportere inn. Når vi får kontant må vi eventuelt telle opp det og rapportere på et eget skjema.

Ikke bare en ulempe

Advokat Øyvind Harila

Advokat i Sticos, Øyvind Harila mener det ikke er noen grunn til at tips ikke skal skattes.

Foto: Mari Svenning

Forslaget fra Skattedirektoratet er ikke bare en ulempe for tipsmottakerne, for driksen vil gå inn i grunnlaget for pensjon og feriepenger.

– Jeg kjøpte meg leilighet for et år siden og sa til banken at jeg fikk tips, men banken ville ikke godta det som en inntekt. Dermed fikk jeg litt lavere lån enn hva jeg hadde lyst til selv, sier Bye.

Det banken legger til grunn ved et lån er fastlønnen og ikke det man tjener inn på tips i løpet av et år. Hvis man har et veldig stabilt nivå på tipsen, så vil det kunne stemme positivt ut for banken.

Forbrukerøkonom Endre Jo Reite mener at det er flere fordeler med det nye forslaget.

– Det slår positivt ut i forhold til rettigheter. Hvis man blir arbeidsledig, syk, ufør og på pensjon. Kanskje vil det bli litt lettere for dem som har stabil inntekt med tips over tid også, sier Reite.

– Ingen grunn til at dette ikke skal skattes

Forslaget innebærer at arbeidsgivere skal rapportere, gjøre forskuddstrekk og betale arbeidsgiveravgift av alle tipsbeløpene som kommer inn via bankkort eller kontanter.

Advokat Øyvind Harila i rådgivningsfirmaet Sticos mener at det riktignok vil bli dyrere å ha ansatte i arbeid, men enklere å ha kontroll over hvor mye tips som kommer inn.

– Sånn skatteteknisk, så er det et klart hull. Det er ingen grunn til at dette ikke skal skattes. Det betyr at det vil komme med på lønnsslippen og på selvangivelsen, og det fører til at det faktisk blir betalt skatt av det, mener Harila.

Forslaget er sendt på høring og fristen for å komme med innspill er 2. mai. Endringen fra Skattedirektoratet er foreslått innført fra 2019. De ønsker ikke å kommentere saken før det endelige forslaget er klart.