NRK Meny
Normal

Mener Behring Breivik må isoleres i fengsel

Eivind Rindal overlevde terrorangrepet mot Utøya og mener det fortsatt er grunn til å isolere Anders Behring Breivik i fengsel. Rindal frykter at han skal få mulighet til å inspirere høyreekstreme grupperinger til nye voldshandlinger og terror.

eivind rindal

Eivind Rindal fra Trondheim hjalp andre å flykte fra Utøya under terrorangrepet. Han mener dommen i rettssaken som starter tirsdag kan få stor betydning for kommunikasjonskontrollen av personer som vil bygge opp nettverk fra fengselscella.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Eivind Rindal måtte kaste seg ned for å unngå å bli truffet av skudd på Utøya 22. juli 2011.

Nå vil Rindal følge med på rettssaken som starter i Oslo tingrett 15. mars.

Breivik har saksøkt staten fordi han mener soningsforholdene er et brudd på menneskerettighetene.

Han er dømt til 21 års forvaring, er isolert og har ikke kontakt med andre innsatte.

Storsamfunnet må beskyttes

Eivind Rindal mener det er en grunn til bruken av isolasjon og kommunikasjonskontroll.

Eivind Rindal snakker med pressen

Eivind Rindal møter pressen etter at han var innkalt som vitne i rettssaken der Anders Behring Breivik ble dømt til 21 års forvaring.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det er mye som tyder på at han har en dårlig sak. Det er behov for at storsamfunnet i Norge og resten av Europa begrenser hans kommunikasjon med andre grupperinger og enkeltindivider.

Rindal tror Breiviks primære ønske er å spre sine tanker til andre og han frykter at andre kan bli inspirert til nye terrorhandlinger.

– Jeg vet hvor vondt det er å oppleve på nært hold og hvordan det er å miste folk som har stått meg nær. Noe som uroer meg mest er at det skal skje igjen. Vi må begrense Breiviks mulighet til å misjonere for voldsidelologien, sier Rindal.

Han mener isolasjon i fengsel er et viktig virkemiddel Norge kan bruke for å gjøre Europa sikrere.

Mener dom vil få betydning

– Hvor mye vil du følge med på rettssaken?

– Jeg skal ikke følge med så veldig detaljert.

Rindal forteller at han er mest opptatt av hva som blir dommen i denne rettssaken.

– Jeg blir ikke overrasket om saken ankes og ender i Høyesterett eller også i en Europeisk menneskerettighetsdomstol. Dommen vil være banebrytende og ha betydning for kommunikasjonskontrollen man kan ha over personer som ønsker å bygge opp kriminelle nettverk og terror fra fengselscella, mener Eivind Rindal.

Skien Fengsel.

Massedrapsmannen soner på avdeling for særlig høy sikkerhet i Skien fengsel. Han mener forholdene ved fengslet er så ille at de bryter med menneskerettighetene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix