Måtte pendle 40 mil daglig for kreftbehandling - fikk ikke tilbud om overnatting

Eva Flått fra Namsos skulle ifølge Helse Midt-Norge kjøre til Trondheim fem dager i uken, fem uker i strekk, mens hun ble behandlet for kreft. – Umenneskelig, mener helseforetaket selv.

Eva Flått

Eva Flått må reise 40 mil daglig for å få kreftbehandling.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– For meg virker det helt unaturlig. Å reise så langt hver dag er en hard belastning selv om du er frisk.

Eva Flått fra Namsos går til behandling på St. Olavs hospital i Trondheim for en kreftsykdom. Det eneste tilbudet hun fikk fra Helsevesenet var reise på billigst mulig måte mellom de to byene, hver dag i fem uker.

Det ville ha utgjort 10.000 kilometer i buss, en strekning lengre enn Paris - Dakar, mens hun skulle ta seg igjen og bli frisk.

– Jeg kan ikke forstå at helsesystemet er lagt opp sånn. Jeg har en alvorlig diagnose, og dette kan gjelde mange andre mennesker også. Eldre folk som kanskje er svakere enn meg, sier hun.

Fikk nei til leilighet

Hun ble overrasket da hun første gang fikk beskjeden om at hun ikke fikk tilbud om overnatting.

– Da jeg kom til Trondheim for å få strålebehanding var jeg forberedt på å få leie en leilighet. Da jeg ikke fikk det, ble jeg litt forvirret og skuffet. Jeg trodde jeg hørte feil.

Hun tok derfor kontakt med Pasientreiser for å høre om dette faktisk var sannheten.

– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke hadde krav på overnatting, men at de ville dekke den billigste reisemåten hjem til meg.

Beklager

Informasjonssjef Trond Skillingstad i Helse Nord-Trøndelag beklager misforståelsen.

Trond Skillingstad i Helse Nord-Trøndelag beklager det som har skjedd.

Foto: Helse Nord-Trøndelag

Nå går helsevesenet selv ut og beklager det som har skjedd.

– Jeg vil beklage til de dette gjelder. Her er det en åpenbar svikt mellom sykehusene. Det er umenneskelig å be pasientene reise ti timer hver dag i fem uker, sier informasjonssjef Trond Gunnar Skillingstad i Helse Nord-Trøndelag.

Han ønsker nå å gjøre tilbudet bedre for kreftpasienter.

– I første omgang gjør vi det slik at alle brystkreftpasienter som skal til stråling får legeerklæring på at de har behov for overnatting. Så må vi sikre et vanntett system for det som også må gjelde andre pasientgrupper.

Eva Flått orket ikke å pendle hver dag sist hun var i Trondheim.

– Jeg har leid meg inn på Royal Garden denne helgen. Jeg har hatt muligheten til å gjøre det, men ikke alle har det, sier Flått.