Hopp til innhold

Mann tiltalt for forsettlig drap på Vibeche

Tiltalen mot 48-åringen, som politiet mener drepte Vibeche Falch Danielsen, beskriver at hun døde etter hugg og stikk med et skarpt redskap, trolig en øks.

Vibeche Falch Danielsen

Vibeche Sofie Falch Danielsen ble funnet drept i Nidelva i Trondheim 20. januar i år, fire dager etter at hun ble meldt savnet.

Foto: Henrik Sundgård/Privat

Torsdag ble tiltalen i saken om drapet på Vibeche Sofie Falck Danielsen forkynt. En 48 år gammel mann er tiltalt for forsettlig drap, noe som har en strafferamme på 15 år, mens siktelsen mot hans samboer henlegges.

– I tillegg er mannen også tiltalt for å ha mishandlet avdøde ved å hugge av en av fingrene hennes, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til NRK.

48 år gamle Danielsen ble meldt savnet torsdag 16. januar i år. Politiet fikk først melding om at en kvinne lå skadet i en leilighet, men da de ankom var leiligheten tom. Det ble søkt etter Danielsen i og rundt Nidelva i Trondheim, og den 20. januar ble hun funnet i elva.

LES: Kroppen var innpakket og hadde skader

Liket fraktet i rullestol til elva

Død person i Nidelva

Etter omfattende søk, ble Vibeche Falch Danielsen funnet i Nidelva 20. januar.

Foto: Henrik Sundgård
Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes ved Trøndelag Statsadvokatembeter.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Ifølge politiet ble Danielsen først drept i leiligheten og så fraktet i rullestol noen hundre meter til friområdet Marinen, der hun ble dumpet i elva.

I tillegg til de to som ble siktet for drap eller medvirkning til drap, ble Danielsens samboer og hans kamerat siktet for bevisforspillelse. I april ble imidlertid saken om bevisforspillelse henlagt. Det var allerede kjent at det siktede samboerparet var alene med Danielsen da hun ble drept.

I juli uttalte førstestatsadvokat Soknes at politiet innstilte på å tiltale begge de to som var siktet for drapet, selv om etterforskningen ikke hadde bragt klarhet i hvem av dem som drepte kvinnen. Nå er altså saken mot den 35-årige kvinnen henlagt.

– Saken mot tiltaltes daværende samboer er henlagt grunnet bevisets stilling. Selv om hun var med på borttransportering av avdøde blir hun heller ikke tiltalt for dette, fordi hun har gjort det for å hindre at en nærstående blir utsatt for straff, sier førstestatsadvokat Soknes.

LES: Vil tiltale samboerpar for drap

Tiltalte har ikke forklart seg for politiet

Den drapssiktede har sittet i varetekt frem til nå på grunn av fare for bevisforspillelse, mens hans samboer ble løslatt tidligere i sommer.

48-åringen har ikke villet forklare seg for politiet. Hans samboer har imidlertid forklart seg, sier Soknes.

– Siden tiltalte ikke har forklart seg, har dere kunnet finne et motiv for drapet?

– I den grad vi har hatt tanker rundt det, er det uansett ikke noe vi vil gå ut med nå.

Tror saken kommer opp i høst

Soknes håper at saken vil komme for retten i løpet av høsten.

– Det sitter en person i varetekt, og varetektsperioder bør begrenses så mye som mulig.

Tiltalens post en om forsettlig drap er tatt ut av førstestatsadvokaten etter ordre fra Riksadvokaten, mens post to, som omhandler mishandling av et lik, er tatt ut av førstestatsadvokaten selv.

En død person ble funnet i Nidelva i Trondheim tirsdag ettermiddag.